Değerli dostlarım, sevgili okurlarım,
Bartın'da yaşanan elim maden kazasının ardından Cumhurbaşkanımız tarafından olayla ilgili "Biz kader planına inanmış insanlarız." İfadeleri sosyal medyada gündem olmuş, bir kesim tarafından da adeta karalama kampanyası için bu ifadeler kullanılmıştı.

Cumhurbaşkanımızın bu olaya dair yaptığı tek açıklama bu değildi halbuki. İhmal varsa sorumluların mutlaka bulunacağı, kanun önünde hesap vereceği ve devletin bu konuda gereken her şeyi yapacağını da açıklamıştı.

Kader konusuna dönersek bizler kadere inanan insanlarız. Allah doğum saatini ve ölüm saatini mutlak kadere bağlamıştır. Kişinin ne zaman öleceği mutlak kadere tabidir ve değişmez. Bu yönüyle ele alındığında her ölüm bir kaderdir ve bizler bu kadere bağlıyız.

Allah kullarına cüz'i irade denen bir tercih alanı bırakmıştır. Kulların amellerinden sorumlu tutulmasının nedeni de bu cüz'i iradedir. Kişi tercihlerinin sonuçlarını yaşar ve bundan dolayı sorumludur.

Ancak ölüm tarihi cüz'i iradeye bırakılmamış tamamen Allah'ın kader planına dahil edilmiştir. Bu noktada kulun yapabileceği bir şey yoktur.

Tedbir almak kazanın önüne geçer - ve elbette alınmalıdır- ama ölüm saati geldiyse , başka şekilde yine gerçekleşir .

Orada Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği konu ölümle ilgili. Yoksa en ufak bir tedbirsizlik ve ihmal varsa bu tamamen insan kaynaklı bir hatadır ve tabi ki gereken yapılmalıdır.

Evet dostlarım atalarımız "Kader gayrete aşıktı." demişler. Bizler elbette mutlak kaderi değiştiremeyiz ancak cüz'i irademizi kullanma noktasında müdahil olabileceğimiz bir alan var bu noktada tek sorumlu biziz. Dinimize göre de her şeyi kadere yükleyip sorumsuzca yaşamak yasaklanmıştır. İnsan Allah'ın vermiş olduğu aklı kullanarak hayatına iyi yön vermek ve seçimlerini doğru yönde yapmakla sorumludur. Bütün bunların dışında iradenin dışında kalan kısım kader deyip sabır göstermemiz gereken kısımdır. Ölüm saati, doğum saati gibi ailemizi de bizler seçemiyoruz. Bunun gibi irademiz dışında kalan birçok alan vardır ki bizler kul olarak bunlarla ilgili sıkıntılarımızda kader planına razı olur sabrederiz.

Evet dostlarım, bu vesile ile bir kere daha Bartın'da hayatını kaybeden madencilerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

Allah'a emanet olunuz!
Görüş ve fikirlerinizi bana sosyal medya hesaplarım ve ogunhaber.com üzerinden iletebilirsiniz.