Stresle başa çıkmanın en etkin yolu yaşadığı durumun geçici olduğunu düşünerek kendine telkinde bulunmaktır. Toplum ve birey olarak yaşanan olumsuzlukların üstesinden gelmek için olumlu düşüncelere,umut verici konuşmalara ihtiyaç duyarız. Olumsuz düşüncelerin, karamsar fikirlerin bize ne katkısı olur önce ona bir bakalım. İtalya'da genç bir kadın yaşadığı stres, kaygı ve umutsuzluk sonucu intihar etti. Covid-19'dan öleceğime kendim bu olayı bitirip kurtulayım, deyip ihtihar etti.Yani kaygılarına yenik düştü.Yaşadığımız bu zor günlerin üstesinden ancak aile içi sağlıklı duygusal ve bilişsel paylaşımlar ve doğru iletişimle gelebiliriz.
Sürekli haber izlemek,bu konularda konuşmak kaygıyı tetikler. Eğer birey o kaygı ile mücadele edecek savunma mekanizmalarını yerinde kullanmayı başaramaz ise farklı yöntemler ile bu kaygıdan kurtulmaya ya da bastırmaya çalışacak.Genelde bu kaçış ya da baskılama da olumsuz yöntemler seçilir. Örneğin: madde kullanımı, intihar düşüncesi...
Bunlarla birlikte gelişen depresif ruh hali ve saldırgan davranışlar ya da öfke kontrolünde yetersizlik.
Stres +Kaygı+Çatışma =Ruh halinde çöküntü
Yani davranışsal,duygusal, bilişsel bozukluklar..
Rahatlamak için evde:
Nefes terapi,olumsuz düşünceye sebep olan durumlardan kaçma (örneğin sürekli virüs ile ilgili haber ve hatırlatıcı durumlardan uzak durma), sıklıkla duş alma,aile içi oyunlar,kitap okuma, egzersizler...vb gibi çeşitli aktiviteler gercekleştirilebilir.
Evde kal mutlu kal..
Haber vakti ailesi olarak
Tüm sağlık çalışanlarının ailelerine,sınav hazırlık grubundaki öğrencilerine danışmanlık noktasından desteğe hazırız.