İnsanların birbirleri üzerindeki haklarını karşılıklı olarak helâl etmeleri; o hakkı bir diğerine bağışlamaları, haktan vazgeçmiş olduklarını bildirmeleri.

Kabuk düştü, öz küllendi
Dil çaresiz söz küllendi
Ateş söndü köz küllendi
Hakkınızı helâl edin.
Zülfikar Yapar Kaleli

HELALLEŞELİM Mİ?

1. "60 Darbesinin" mimarlarını kınıyalım.  "Özgürlük ve Demokrasi Adasına" bir ziyarette bulunalım. Şehit Başbakan" Menderes'in" ailesinden birinin şahsından tüm Türkiye halkından   helallik isteyip sonucu bekleme erdemlililiği ile  HELALLEŞELİM.

"Düşükler Yassıada'da " isimli bir filim çekip haksız yere katlettiklerini küçük düşürecek kadar milletin seçtiklerine ve millete düşman bir darbe "1960!" 

Bayar'ın intihar girişimine sebep oldu

Bayar, film çekimlerinin tamamlanmasının ardından 25 Eylül pazar sabahı odasında "Aileme..! Bayar isminden utanmayınız. Onunla iftihar edeceğiniz günler yakındır." notu bırakarak banyoya gitmek istediğini söyledi.

Banyoda kemeriyle intihar girişiminde bulunan Bayar'ın sesini duyan görevli, içeri girdiğinde Bayar'ı yüzü morarmış ve kulağından kan gelmiş halde kıvranırken buldu.

Tedaviye alınan Bayar, ayıldığında "Bize Yeşilçam oyuncuları gibi film çevirttiler. Revayı hak mıydı bu?" diyerek tepkisini dile getirdi.

TSK'nin Foto Film Merkezinde hazırlanan bu film, 7 Ekim 1960'da basına gösterildi ve sinemalarda oynatılmaya başlandı.

2. "80 Darbesinin" mimarlarını kınıyalım. Diyarbakır ve Madımak Cezaevine, Akıncılar adına bugün görev yapan vakıf hangisi ise onun genel merrkezine  ve Ülkü Ocakları Genel Merkezine birer ziyarette bulunalım. Sonucu bekleme erdemlililiği ile HELALLEŞELİM.

12 Eylül Deyip Geçilir mi? 

“Aslında Mamak’ta sorgular 4 gün sürerdi. İşkenceye dayanamayanlar ölürdü zaten. Beni sorguya götüren ‘Sen ölmüyorsun’ diyordu. Ama sorguma da devam ediyorlardı” diyen Özdemir kendisinden yalan beyan istedikleri sorguları şu sözlerle anlatıyor:

'Erbakan silahlı kamplar kurulması talimatı verdi, kampların parası da Milli Selamet Partisi (MSP) tarafından ödeniyordu' dememi istiyorlardı. 16 defa işkenceli sorgudan geçtim ama bu ifadeyi benden alamadılar. En sonunda ‘Boşuna eziyet çekme, onların kararları zaten verildi’ dediler. 40 günün sonunda kapım açıldı, gözlerim bağlandı ve koğuşa götürdüler. 
(Halis Özdemir )


3. 28 Şubat sürecini yaşatanalara nefretimizi dile getirelim. 28 Şubat süreci ile ilgili ceza alanların avukatlığını yapanları kınıyalım. İstanbul Üniversitesi  edebiyat fakültesinin önünde, o dönem okuldan atılmış bir öğrencinin şahsından tüm mazlumlardan helallik istiyelim ve  sonucu bekleme erdemlililiği ile HELALLEŞELİM.

4. Madımak katliamı  sırasında yaşananları kınarken , Başbağlar  katliamını unutmayalım. Dönemin mimarları  olan derin çetelerin ve mevcut iktidarın ilgili bakan ve bürokratlarının   yargılanmaları amacıyla suç duyurusunda bulunalım. Sonucu bekleme erdemlililiği ile HELALLEŞELİM.

5. 15 Temmuz kanlı işgal girişimini bir tiyatro olarak anlatan ahlaksızlar sürüsünü lanetleyip haklarında suç duyurusunda bulunalım. Şehit ve gazi yakınlarından birer aileyi 15 Temmuz şehitler köprüsünde bir tören ile onurlandırıp süreci bekleme erdemlililiği ile HELALLEŞELİM.

7. Başörtüsü ile ilgili her kararı üst mahkemeye götüren ahlaksızlar ordusunu lannetleyip haklarında suç duyurusunda bulunalım ve süreci bekleme erdemlililiği ile HELALLEŞELİM.

8. İmam Hatip  Okulları  ile ilgili aşağılayıcı tavırlar takınan ahlaksızlar ordusunu lannetleyip haklarında suç duyurusunda bulunalım ve süreci bekleme erdemlililiği ile HELALLEŞELİM.

9. Dindarları yargılamayı kendine hak  olarak gören ve  tüm müslümanları aşağılayıcı tavırlar takınan ahlaksızlar ordusunu lannetleyip haklarında suç duyurusunda bulunalım ve süreci bekleme erdemlililiği ile HELALLEŞELİM....

10.  İktidar  olursak   bir başörtülü bakan dahi alacağız  sözü ile bilinç altındaki ayrımcılığı,kini, küçümsemeyi   dışa vuracak kadar  küçülenleri kınıyalım. Haklarında" baş örtüsü bir suçmuş ,bir eksiklikmiş" gibi algılara sebep oldukları için  suç duyurusunda bulunalım ve süreci bekleme erdemlililiği ile HELALLEŞELİM...

Evet çok doğru ve idealist bir tavır . Ancak bunun bir seçim stratejisi olmadığı kısmına bizim inanmamız gerekir. Seçim stratejisi ise  "Tarih Nedir?" Sorusu tekrar  zihnimizde örnekleri ile can bulacak.!

Cumhurbaşkanlığı seçimleri gündemdeyken, " Süleyman Demirel" Genelkurmay Başkanı Orgeneral "Semih Sancar" ile görüştü fakat bu görüşmeyi önce inkâr etti. Sancar'ın ise görüştüklerini açıklamasından sonra, "Dün dündür, bugün bugündür." diyerek cevap verdi...

Afganistanlı baba, kızı ve sevgilisinin kitap sevgisi: 

Kabil'de kitap satan bir kız sevgilisinin geldiğini gördü, bu sırada babası da yanında duruyordu. Kız sevgilisine, Alman yazar Yorg Daniel'in " Baban Evde Mi?" kitabını almaya geldin galiba. Arkadaşı: Hayır ben İngiliz yazar Thomas Munis'in "Seni Nerede Görebilirim?" kitabını almaya gelmiştim. Kız: O kitap yok, ama Amerikalı yazar Patrice Olfer'in "Elma Ağaçlarının Altında" kitabını önerebilirim. Arkadaşı: Çok güzel Belçika'lı yazar Jean Barner'in "Beş Dakika Sonra Ararım" kitabını yarın getirebilir misin? Kız: Memnuniyetle. Ayrıca Fransız yazar Michel Daniel'in "Asla Yanlız Bırakmam" kitabını da öneririm. Bu konuşmadan sonra babası kızına: "Bunca kitap çok değil mi? Bunların hepsini okuyor mu bu?" Kız: "Evet baba, o çok zeki çocuk hepsini okur." Baba: "Benim güzel ve sevimli kızım, öyleyse ona Hollandalı yazar Frank Martinis'in "Ben Geri Zekâlı Değilim" kitabını da öner. Ayrıca sen de, Rus yazar Muris Istankovic'in "Amcaoğluyla Evlenmeye Hazırlan" kitabını mutlaka okumalısın...