İş insanı Mehmet Çankaya'nın kullandığı HK4985 tescilli Cessna T206 tipi uçak, 13 Eylül Pazar günü Çankaya'nın yanında 4 Kolombiya uyruklu yolcusuyla birlikte Choco bölgesindeki Condoto'da bulunan Mandinga Havalimanı'ndan Bogota'daki Guaymaral Havalimanı'na gitmek üzere havalandı.
Yerel saatle 09.23'te telsiz bağlantısının kesilmesinin ardından kaybolan uçak için arama kurtarma çalışması başlatıldı.
EŞİN SON İLETİŞİMİNİ ANLATTI: ONA BİR KALP GÖNDERDİM
Çankaya'nın eşi Adriana Revelo, Kolombiya basınına yaptığı açıklamada arama çalışmalarının kesintisiz sürdürülmesi çağrısında bulundu.
Revelo, yolcuların aileleriyle birlikte tüm gelişmeleri izlediğini ancak hava koşulları ve bölgenin zorlu coğrafyası nedeniyle çalışmaların zaman zaman durma noktasına geldiğini söyledi.
Uçakta bulunanların önemli bir sosyal ve tıbbi görev yürüttüğünü belirten Revelo, "Bu bir insanlık meselesi." dedi.
"BABALARININ SEYAHATTE OLDUĞUNU SANIYORLAR"
Mehmet Çankaya ile 10 yıldır evli olduklarını ve 7, 9 ve 18 yaşlarında üç kız çocuklarının bulunduğunu söyleyen Revelo, en büyük kızlarının babasının kaybolduğunu sosyal medyadan öğrendiğini belirtti.
İki küçük kızlarına kazayı söylemediklerini aktaran Revelo, çocukların okula gitmediğini ve kazayı öğrenmemeleri için elektronik cihazlara erişimlerini sınırlandırdığını söyledi. Revelo, kızlarıyla ilgili "Babalarının seyahatte olduğunu düşünüyor." dedi.
SON İLETİŞİMİ SELFIE OLDU
Çankaya'nın eşi Revelo, kaza öncesinde aralarındaki son iletişimle ilgili de konuştu. Uçuş sırasında eşinin tamamen işine odaklandığını belirten Revelo, bu durumdan ötürü telefonla konuşmadıklarını söyleyerek Çankaya'nın her uçuş öncesinde kendisine uçaktan bir selfie gönderdiği bilgisini verdi.

Revelo, eşinin kendisine son uçuşundan önce kendisine uçaktan bir fotoğraf gönderdiğini ve fotoğrafta oldukça sakin göründüğünü belirterek son mesajlaşmalarını şu ifadelerle anlattı: "Ona bir kalp gönderdim ve ‘Dönüş yolculuğun güzel geçsin’ dedim. Son iletişimimiz buydu."
3 GÜN SONRA ENKAZINA ULAŞILDI
Kolombiyalı arama kurtarma ekipleri, uçağın yerinin tespit edilmesinden yaklaşık 3 gün sonra zorlu arazi koşullarının hakim olduğu bölgede enkaza karadan ulaştı.
Kolombiya Sivil Havacılık Otoritesi ve kurtarma ekipleri, uçağın Risaralda bölgesine bağlı Pueblo Rico belediyesi sınırlarında, yaklaşık 9 bin fit yükseklikteki dağlık alana düştüğünü belirledi. Uçağın kaybolmasının ardından bölgedeki acil durum radyo vericisinin (ELT) de devreye girdiği bildirildi.
Kurtarma ekiplerinin helikopterlerle bölgeye indirilmesinin planlanmasına rağmen arazinin sarp ve engebeli olması nedeniyle ekiplerin doğrudan kaza noktasına havadan indirilmesi mümkün olmadı.
Ekipler, zorlu arazi koşullarında yaptıkları yürüyüşün ardından enkaz bölgesine üç gün sonra karadan ulaştı.
KOLOMBİYA CUMHURBAŞKANI 5 KİŞİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİNİ AÇIKLADI
Kolombiya Cumhurbaşkanı Abelardo de la Espriella, sosyal medya hesabından, Çankaya'nın kullandığı uçağın düşmesiyle ilgili paylaşım yaptı.
De la Espriella, "Büyük bir üzüntü ve derin bir acıyla, HK4985 tescilli Cessna T206 tipi uçağın bulunduğunu ülkemize teyit ediyorum. Ne yazık ki yetkililer, uçakta bulunan herkesin hayatını kaybetmiş halde bulunduğunu doğruladı." ifadesini kullandı.
De la Espriella, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Bu telafisi mümkün olmayan kaybın acısını karşısında, derin bir saygıyla yaslarına ortak oluyor, Yüce Allah'tan evlerine teselli, huzur ve dayanma gücü vermesini diliyorum." ifadesini kullandı.




