İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times (FT), ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) görevli yetkililerin gizli yazışmaları ve hassas bilgileri yanlışlıkla Mali'deki bir internet sağlayıcıya gönderdiğini ortaya çıkardı.

HARF HATASI YILLARCA FARK EDİLMEMİŞ

Diplomatik belgeler, üst düzey yetkililerin seyahat detayları, vergi kesintileri ve şifreler gibi çok hassas verilerin, bir harf hatası sonucu yanlış kişilere gönderildiği tespit edildi.

ABD Savunma Bakanlığı'nın resmi e-posta uzantısının ".MIL" olduğu ancak Pentagon çalışanınlarının uzantıyı yıllarca ".ML" olarak kullandığı ve e-postaları Mali'ye gönderdiği belirlendi.

General James McConville'in Mayıs ayında gerçekleştirdiği Endonezya ziyaretinin bütün detayları da yanlışlıkla gönderilen mailler arasında. McConville'in kaldığı otelin detaylarından oda numarasına ve heyetteki isimlere kadar tüm detaylar ifşa olmuş. Belgeler arasında askeri üslerdeki personel sayısı, askeri üslerin fotoğraf ve haritaları, askerlere yöneltilen şikayetler ve iç soruşturmalar gibi çok daha önemli detaylar da var.

    

ÖNEMLİ BİLGİLER TEHLİKE ALTINDA

Mali'de görev alan ve durumu fark eden Hollandalı girişimci Johannes Zuurbier, FT'ye yaptığı açıklamada, sadece geçen hafta 1000 mesajın ulaştığını belirterek, "Bu risk gerçek ve ABD'nin düşmanları bundan faydalanabilir" dedi.

10 yıl boyunca sözleşmeli olarak Mali'nin internet sağlayıcısına hizmet veren Zuurbier, pazartesi gününden itibaren platformun yönetiminin Mali hükümetine geçeceğini söyledi.

Rusya'ya yakınlığıyla bilinen Mali hükümeti, konuyla alakalı Financial Times'ın sorularını cevapsız bıraktı.

   

Kelime-i Tevhid yazılı bayrağı zorla almak isteyen provokatörün ifadesi ortaya çıktı Kelime-i Tevhid yazılı bayrağı zorla almak isteyen provokatörün ifadesi ortaya çıktı

TÜRKİYE İLE İLGİLİ BELGE DE GÖNDERİLMİŞ

Bir FBI ajanı, Washington'daki Türk Büyükelçiliği'nden gelen ve terör örgütü PKK/YPG'nin potansiyel faaliyetlerine ilişkin bir uyarı da dahil olmak üzere, söz konusu notları iletirken yanlış e-posta adresi kullanmış.

Yanlış yere iletilen notta, "Büyükelçilik, PKK/YPG terör örgütü ve kollarının, Türk Hava Yolları'nın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ofis ve şubelerini 'bloke etmeyi, rahatsız etmeyi ve işgal etmeyi' planladığına dair güvenilir bilgiler aldı" ifadeleri kullanılmış.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

Pentagon Sözcüsü Yarbay Tim Gorman, Savunma Bakanlığı'nın konudan haberdar olduğunu ve bu durumu ciddiye alarak titizlikle incelediğini söyledi.