İdlib'de bulunan haber Vakti muhabiri Muhammed Köse ile yaptığımız röportajda çarpıcı tespitler yer aldı.

Suriye’de savaşın başladığı günden itibaren göç almaya devam eden İdlib’in nüfusu 4 milyon civarına ulaşırken, muhaliflerin son kalesi olmaya devam ediyor. Şu an İdlib’te bulunan Haber Vakti muhabiri Muhammed Köse bölgedeki izlenimlerini kısa ve öz bir şekilde bize aktardı.

İDLİB’LİLERİN TEK GÜVENCESİ TÜRKİYE

İdlib’in Suriye’nin özeti olduğunu ifade eden Köse, ‘’Suriye’nin dört bir yanından kaçan insanlar İdlib’e sığınmış durumda. Bu insanlar buraya Türkiye’nin güvencesi altında geldi. İdlib sınırlarında 12 Türk gözetim noktası var. Halk Türkiye’ye güveniyor ama ABD ve AB’nin sahtekar bir üslupla yaptığı ‘kimyasal silah kullanılırsa çok kızarız’ açıklamalarına da tepkili. BM’nin açıklaması da saldırıya davet eder gibiydi; saldırmayın, öldürmeyin demek yerine Türkiye’yi sınır kapılarını açması için uyarıyor.’’ dedi.

RUSYA VE İRAN KATLİAMDAN ÇEKİNMİYOR

Avrupa’nın da İdlib konusunda Türkiye kadar tedirgin olduğunu belirten Köse, ‘’Rusya gibi yeni geliştirdiği silahları Suriye’de denemekten, pilotlarını sivillerin üzerine ateş ederek eğitmekten çekinmeyen, İran gibi gerek Irak’ta gerek Suriye’de Şii idealini oluşturabilmek için önüne çıkan Sünni’leri öldürmekten çekinmeyen Şii milis gruplarla sahada. İdlib coğrafyası gerçekten boşluk bulunmayan bir yer herhangi bir uçağın bombardımanı boşluğa gitmez ve onbinlerce insan bir anda ölebilir. Bu ufak bir şey değil, dünyayı sarsacak bir gelişme.’’

İDLİB’DE İKİ İHTİMALLİ SENARYO VAR

Basında yer alan bilgileri de değerlendiren Köse, ‘’İdlib’de bulunan tüm radikal grupların dağıtılması ve silahsızlandırılması böylece Rusya ve Esed rejiminin bahaneleri ortadan kaldırılarak Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi bölgenin Türkiye’nin kontrolüne bırakılması ihtimali var. Bu birinci ihtimal. İkinci ihtimal ise Rusya ve Esed güçlerinin saldırısı bu da savaş demek ve buna muhaliflerin direnebileceğini sanmıyorum ama Rusya, İran ve Esed’in canının çok yanacağına inanıyorum.’’ açıklamasında bulundu.

KUZEY SURİYE TÜRKİYE’YE İLHAK EDİLSİN

Türkiye’nin batı gibi İdlib’e seyirci kalmayacağını, bunun şeklini de devlet politikalarının belirleyeceğini söyleyen Köse, ‘’Türkiye’nin Suriye halkının gönlündeki yeri çok büyük. Her zaman Türkiye’nin ellerini tuttuklarını biliyor. Ayrıca Kuzey Suriye’de yapılan bir ankete göre bölgenin Türkiye’ye ilhak edilmesini isteyenlerin sayısının %85 olduğu ortaya çıktı.’’ dedi.

Haber Vakti-Özel