İsrailli antropolog Jeff Halper, İsrail'in amacının Filistinlileri mülteci yapmak olduğunu söyleyerek, İsrail işgaline karşı Osmanlı sistemini önerdi.

İsrail milyonlarca Filistinliyi Gazze'den sürme planını ortaya koyarken, Filistinliler topraklarını terk etmeyeceklerini söylüyor. İsrail'de bu plana karşı çıkan "Ev Yıkımları Karşıtı Kurul" Direktörü Jeff Halper CNN TÜRK'e konuştu. İsrail işgaline karşı Osmanlı sistemini önerdiğini söyledi.

Apartheid'a karşısınız ve Filistin'de bir Apartheid rejiminin uygulandığını ifade ettiniz. Bu Filistinlilere karşı nasıl uygulanıyor?

Jeff Halper: İsrail, Gazze'yi yaşanmaz bir yer haline getirebileceğini düşünüyor sonra, Avrupa'ya Amerika'ya ve alan tüm ülkelere Filistinlileri mülteci olarak göndermeyi planlıyor. Böylece Gazze'de Filistinlilerden kurtulacak.

Batı Şeria'da da İsrail Filistinlilerden kurtulmak istiyor. Zaten Batı Şeria'da İsrail kuralları geçerli ve yüzde 90'ı zaten gitti. Yani, İsrail tüm Filistinlileri göndermeyecek. Kalan Filistinlileri, orada 6 milyon Filistinli var. Onları küçük bölgelerde, Batı Şeria'da, Doğu Kudüs'te, İsrail'de ve Gazze’de bırakacak. Onları bölgeden çıkaracak.

"İSRAİL, FİLİSTİN TOPRAKLARINDA HİÇ FİLİSTİNLİ KALMASIN, HEPSİ DÜNYAYA DAĞILSIN İSTİYOR"
Jeff Halper: İsrail, Mısır'a Filistinlileri göndermeyecek. İkinci nakbayı yapacak ki bunu söyleyen de İsrail hükümeti. Yine de bu gerçek tehlike değil, asıl tehlike İsrail. Gazze’deki Filistinlileri mülteci yapacak, onlara yaşayacak yer bırakmayacak, tüm evleri yıkacak. Hiçbir yer kalmadığında insani yardım kisvesi altında ABD, Kanada, İngiltere ‘biz şu kadar mülteci alıyoruz’ diyecek ve Filistinliler övünerek gönderilecek. Onları mülteci yapacaklar.

İSRAİL'DE "OSMANLI DEVLETİ" ÖNERİSİ
Jeff Halper: Gelecek hakkında düşündüğümde hem Filistinliler için hem de ben gibi İsrailliler için Osmanlı devleti gibi bir sistem hayal ediyorum. Toprağın herkese ait olduğu. Osmanlı'da devletler yoktu, milletler yoktu. Biliyorsunuz siz hepiniz bir arada yaşıyordunuz. İnsanlar her yere seyahat edebiliyorlardı. Özgürdüler. Orta Doğu'da bu 100 yıl sonra bir kez daha olabilir bence. Toprak kimseye ait değildir, toprak herkese aittir. Herkes bunu eşit paylaşmalıdır. Bence plan bu olmalı. Osmanlı devleti değil ama gelişmiş, aynı ideali paylaşan bir devlet olmalı. Bir ırka ait olan ülke, şiddet ve işkencenin temeli bundan geçiyor.