Türkiye’de turizm sektörünü, 1980 sonrası takip etmeye başladım. Turizmin ilk örgütlenmesi olan,  Akdeniz Otelciler Birliği Başkanı olan rahmetli Ali BERBEROĞLU ile tanıtım konusunda çok mücadele verdik. Kendisi aynı zamanda Noel Baba Vakfı’nın kurucu üyesiydi. Antalya’da Noel Baba etkinliklerini birlikte başlattık. Turizmin çevre, sağlık, kültür,  tanıtım imajı, uluslararası ilişkilerdeki yerini en iyi bilenlerdendi.  Özellikle,  krizi görmek ve krizi yönetmek konusunda da çok tecrübeliydi.  

Çünkü turizm, her şeyden nem kapan, sürekli krizle karşı karşıya kalan ve en kırılgan sektördü. Turizm sektörü Körfez Savaşı’da dahil olmak üzere  tanıklık ettiğim bir çok  kriz yaşadı. Hatta bir krizin arkasında dünyanın en büyük tur operatörü olan TUI’nin olduğuna yönelik haber bile yaptım. TUI Haberi tekzip etmedi. Tam tersi Antalya’ya gelen Genel Müdürü, “bundan sonra bir sorun olursa direkt kendisiyle temasa geçebileceğimi” söyledi. Ayrıntısına girmeyeceğim ama turizmde TUI örneğini vererek, krizlerin siyasi boyutunu da göstermeye çalıştım.

Şimdi ise onlarca krize rağmen, krizler ile büyüyen Türk turizminin, neden uluslararası vizyona sahip bir aktörü olmadığını, neden uluslararası alanda etkin bir kuruluşu bulunmadığını sorgulamanın tam zamanı olduğunu düşünüyorum.

Eğer bir ülkenin yatak kapasitesi,  1 milyon 700 bini geçmişse turizmci hala vizyon sıkıntısı yaşıyorsa, bu sektörde büyük bir sorun var demektir.

Neden böyle bir yazı yazdığıma gelince. Bugün dünyada, “sanal virüsün” var edilmesi ile birlikte ekonominin bütün çarkları durdu.  En çok değer kaybeden sektör ise %90 ile turizm sektörü oldu. Turizm dünyasının olmazsa olmazı olan uçak sektöründe ilk uçuşları durduran, 18 Ekim 2019 tarihinde EVENT 201’e Bill Gates ile birlikte sponsor olan Lufthansa oldu. Ardından Çin’e seyahatler yasaklandı. Sonrada ülkeler  bırakın uçuşları, teker teker sınırlarını kapattılar.  Dolayısı ile oteller de kapandı. Türkiye’de de 12 bin 844 tesisin kapısına kilit vuruldu. Fakat Türkiye’de 2023’te 75 milyon turist ile 65 milyar dolar  gelir bekleyen turizm sektöründen bir kişi çıkıp da neler olduğunu anlatmadı. Olanlar karşısında en ufacık bir duyarlılık oluşturmadı.

Aradan zaman geçti, otellerin açılacağı yönünde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklama ile birlikte genelge yayınlandı. Otellerde sanal virüsten dolayı bir dizi tedbirler alınacaktı. Alınacak tedbirleri okudum. Yakınımda olan birkaç otel sahibi ve turizmci ile görüştüm. Bu tedbirler ile otel açılır mı? dedim. Acı acı güldüler. Alınması düşünülen tedbirlerin tesise kişi başı maliyeti en az 75 Euro, artı personel eğitimi ve bir de tur operatörü boyutu var. Tur operatörü, “ben sosyal mesafe ile uçuş yaparak para kazanamam, taşıdığı yolcu için taksın maskesini binsin uçağa” demekte.  

 Bir otel sahibi yakın arkadaşıma da, - ne olacak haliniz dedim. O da, “bilmiyorum, bu şartlarda otel açmanın daha büyük risk olacağını” söyledi.  Konuyu 5G teknolojilerine getirdim.  Turizm de ki yerini görüyor musun? diye sordum.  Hemen, Antalya’da projelendirdiği günü birlik tesisini örnek verdi. “Parkta çok miktarda  baz istasyonları vardı. Kaldırmak için mahalleli ile çok mücadele verdik. Ama başarılı olmadık. Eskiden parkta arılar ve böcekler vardı. Sonra hiçbirisi görünmez oldu.” dedi. Aslında anlattığı, dünya turizminin de geleceği idi.

Neyse diğer  işletme sahibi arkadaşım ise “üç aydır personel ücretsiz izinde, genelgeyi de okudum.” Dedi gülerek.

Türk Turizmcisi ise hala konuşmuyor. Konuşan ise yıllardır tanıdığım Hüseyin BARANER. Sanki ülkeden kendisinden başka turizmci yok. Ve bütün oteller sahibi de  BARANER...

Neden?

Parkta ölen arıları biraz düşünsek, turizmin başına da neler geleceğini bilir ve gelecek için de konuşuruz.

Keşke bir turizmcimiz, ABD’li Dr. Judy Mikovits’un ifade ettiği gibi, “Los Angeles’taki tüm sahil ve plajlar halka kapalıdır. –Plajı niye kapatırsınız ki?”  sorgusuna.  Kendisi yanıt verir, “Kumda, toprakta dünyanın faydalı mikroorgaizması, okyanusun tuzlu suyunda şifalı mikropları varken?! Delilik bu…” 12 Mayıs 2020

İşte Genelge, bu genelge ile nasıl turizm yapılacağına hep birlikte karar verelim;

Yetkili personel görevlendirilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, otellerde operasyonların başlamasıyla birlikte uygulanacak protokolleri açıkladı. Buna göre, her otelde bulaşma önlemleri ile hijyen standartlarını ve doğrulamak üzere yetki bir personel görevlendirilecek. Tesislerde, tüm prosedür ve protokolleri destekler şekilde, periyodik izleme formları ve kontrol listeleri hazırlanacak.

Tesislerde sosyal mesafe

Tesislerde sosyal mesafe planı uygulanacak, Yığılma yaşanabilecek yerlerde yer işaretlemeleri yapılacak. İşletmede çalışan personele, uygulanacak kurallar ve protokollerle ilgili eğitim verilecek.

Çalışanların vücut ısısı ölçülecek

Çalışanların giriş çıkışlarda ateşi ölçülecek ve biyometrik yüz tarama sistemi ile kayıt altına alınarak takibi sağlanacak. Oteller bellboy çalıştırıp çalıştırmaya kendileri karar verecek ancak konuyla ilgili olarak misafirleri bilgilendirecek.

Çalışanlar MEB onaylı hijyen ve güvenlik sertifikası alacak

Tesis yöneticileri toplantılarını telekonferansla, personel eğitimini ise e-eğitim şeklinde gerçekleşirecek. Çalışanların MEB onaylı hijyen sertifikasına sahip olması gerekecek. Tesislerde, koruyucu kıyafetleri bulunmayan misafirlere verilmek üzere koruyucu gereçler bulundurulcak.

Açık büfeye devam..

Açık büfelerin kaldırılması zorunlu olmayacak. Açık Büfe” uygulamasının sürdürülmesi durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmaması ve yiyeceklerle temas kurmalarına yönelik bir cam siperlik bulunacak ve yiyecekler görevliler tarafından misafire verilece.

SPA ve hamamla a açılacak

SPA, hamam ve fitness salonları açık bulunacak. Ancak maksimum süre 30 dk olacak.Her 30 dakikanın adından, bu merkezler 15 dk temizlenip dezenfekte edilecek.

Tesisler, personelin kullanacağı tüm koruyucu ekipmanı temine etmekle mükellef olacak.

Odanın 12 saat boş bırakılmasında geri adım

Taslak düzenlemede yer alan ‘odaların 12 saat boş bırakılması’ uygulaması resmi taslakta yer almadı. Odalarda bulunan tüm cihazla müşteri ayrıldıktan sonra dezenfekte edilecek ve odalarda tek kullanımlık buklet malzemesi bulundurulacak.

Şezlonglarda sosyal mesafe kriterler arasında çıkarıldı.

Yüzme havuzlarında klor seviyelerinin ne kadar olacağı belirlenirken, şezlonglar ile ilgili sosyal mesafenin sertifika kuralları içinde yer almadığı görüldü. Daha önceki taslakta, şezlonglar arasında sosyal mesafe olması öngörülüyordu.

Yemek masaları arasında 1.5 metre, sandalyeler arasında ise 60 cm sosyal mesafe bulunacak. Mutfaklarla ilgili kriterler ise genel olarak standart genel hijyen protokollerinden oluşuyor.

Değerlendirme Formu, T.C.Sağlık Bakanlığı, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, WTO-Dünya Sağlık Örgütü, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda  ve  Yem  Kanunu,  TSE  13811  nolu  Hijyen  ve  Sanitasyon Yönetim Sistemleri, Ulusal ve Uluslararası Sağlık ve Turizm Sektörleri uygulama örneklerine dayanılarak hazırlandı.

İşte 129 maddelik sertifika maddeleri

KONAKLAMA VE YEME-İÇME TESİSLERİ İÇİNDEĞERLENDİRME FORMUA.ZORUNLU UYGULAMALARSÜREÇ YÖNETİMİ, STANDARTLARIN BELİRLENMESİ, PROTOKOLLERİN HAZIRLANMASI

1. Otel bünyesinde, bulaşma önlemleri ve hijyen standartlarının adaptasyonu ve doğrulamalarını gerçekleştirmek üzere yetkilendirilmiş bir personel mevcut mu?

2. Otel bünyesindeki tüm departman ve birimler için süreçlerini etkiler hijyen uygulamalarını kapsar prosedürlere ilişkin protokoller hazırlanmış mı?

3. Tüm prosedür ve protokolleri destekler şekilde, periyodik izleme formları ve kontrol listeleri hazırlanmış mı?

4. Oluşturulan kayıt sistematiği işletmede etkin şekilde kullanılıyor mu?

5. Kayıtlar belirli periyotlarda doğrulamaya tabi tutuluyor mu?

6. Gerçekleştirilen doğrulamalarına istinaden gerekli hallerde aksiyon alınması sağlanıyor mu?

7. Sosyal mesafe planı hazırlanmış mı?

8. Tesisteki tüm ünitelerinin girişinde olası yığılmalar dikkate alınarak yerlerin işaretlenmesiyle sosyal mesafeyi belirten düzenlemeler yapılmış mı?

9. Sosyal mesafe kuralları uygulama şartlarında aynı odada kalan (Aile vb.) kişiler grup olarak dikkate alınıyor mu?

10. İşletme bünyesinde Sağlık Bakanlığı onaylı alkol bazlı el antiseptiği veya dezenfektanı mevcut mu?

11. Ortak kullanım alanlarında alkol bazlı el antiseptiği veya dezenfektanı bulunuyor mu?

12. İşletme bünyesinde görev alan çalışanlara işletmede uygulanacak plan ve protokoller konusunda periyodik temel eğitimler planlanıyor mu?

13. İşletme bünyesinde görev alan çalışanlara işletmede öngörülen plana istinaden eğitimler gerçekleştiriliyor mu?

14. Otelin departman yöneticileri toplantılarının telekonferans ve çalışanlara yönelik eğitim programlarının uzaktan eğitim (e-eğitim) metoduyla yapılabilmesi için gerekli düzenlemeler oluşturulmuş mu?

15. Hijyenik malzeme ve koruyucu ekipmanların kullanımı ile ilgili eğitimler veriliyor mu?

16. Covid-19 ve hijyen uygulamalarına ilişkin personel alanları ve genel alanlarda yazdırılabilir duvar şemaları hazırlanarak asılmış mı?

17. Hazırlanan duvar şemalarının en az 3 dilde çevirisi yapılmış mı?

18. Kapalı oteller için yeniden faaliyete açılma protokolü hazırlanmış mı?

19. Tesis bünyesinde koruyucu kıyafet ve ekipman ile tesis girişinde talep edilmesi halinde maske hazır bulunduruluyor mu?

20. Misafirlere, resepsiyonda Covid-19 ile hijyen konusunda alınan önlemler ve uygulamalar ile misafirlerin uyacakları kurallar hakkında yazılı bilgi veriliyor mu?

21. Ünitelerden sorumlu yöneticiler temizlik uygulamalarını düzenli olarak kayıt altına alıyor mu?

22. Turizm konaklama işletmesinde kullanılan tüm tesisat ve donanımların (enerji, ısıtma, havalandırma, iklimlendirme ekipmanları, bulaşık, çamaşır makineleri, buzdolapları, asansörler vb.) koruyucu bakım ve onarımının periyodik olarak yetkili servise veya konusunda eğitim almış uzman kişilere yaptırılması bir plan dahilinde sağlanıyor mu?

23. Havalandırma filtreleri düzenli olarak değiştiriliyor mu?

24. Gerekli hallerde mekanların doğal havalandırması yapılıyor mu?

25. Çalışanların işe giriş ve çıkışlarında vücut ısısı ölçümleri termal sensörle yapılıp ve biyometrik yüz tanımları aynı anda kayıt altına alınıp takibi sağlanıyor mu? Gelen ziyaretçilere yönelik termal kamera veya temassız termal sensörlü ateş ölçerlerle vücut sıcaklığı kontrolleri gerçekleştirilerek yüz görüntüleriyle kayıt altına alınması sağlanıyor mu?

26. Ölçümlenen vücut sıcaklığı kayıtları doğrulamaya tabi tutuluyor mu?

27. Vücut sıcaklığı kayıtlarının doğrulanmasına istinaden kabul edilen sıcaklık aralığı haricinde bir tespit mevcut ise alınacak aksiyonlar tanımlı mı?

28. Vücut sıcaklığı kayıtlarının doğrulanmasına istinaden kabul edilen sıcaklık aralığı haricinde bir tespit mevcut ise alınacak aksiyonlar kayıt altına alınıyor mu?

29. Gıda Güvenliği ve Hijyeni konusunda, Satın Alma, Mal Kabul, Depo, Mutfak ve Gıda üretimi ve sunumundaki tüm departman yöneticileri alınan önlemler ve süreçler konusunda periyodik değerlendirme toplantıları gerçekleştiriliyor mu?

30. Çalışanlar MEB onaylı Hijyen Eğitimi Sertifika'sına sahip mi?

31. İşletme içi dükkanlar ve mağazaların gerekli hijyen kurallarına adaptasyonu sağlanmış mı?

B.MİSAFİRİN OTELE GİRİŞİAÇIKLAMAEVETHAYIR

1. Misafirin otele girişişlemleri, sosyal mesafe konusunda bilgilendirilmesi, bulaşı riski dikkate alınarak misafirin valiz ve/veya eşyalarının kendisi veya bellboy tarafından taşınacağına ilişkin bilgilendirmeye (otel yönetimleri, pandemi süresince bellboy hizmeti sunma konusunda bireysel karar verecektir) yönelik protokol hazırlanmış mı?

2. Otele giriş işlemleri esnasında alınacak tüm aksiyonlara dair ilgili bölüm personelleri bilgilendirmeye haiz mi?

3. Misafir kullanımı için resepsiyon bölgesinde alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı, koruyucu ekipmanlar vb. bulunduruluyor mu?

4. Misafirlerin yapacağı ödemelerde, nakit ödeme yerine mümkün olduğunca temassız pos cihazları, online ödeme vb. yöntemler tercih ediliyor mu?

5. Oda kartı veya anahtarı, havlu kartı, kalem, resepsiyon zili vb. ekipmanların kullanım tekrarı olması durumunda dezenfeksiyonu gerçekleştirilerek uygun şekilde muhafazası sağlanıyor mu?

C.PERSONEL İÇİN ALINACAK ÖNLEM VE UYGULAMALARAÇIKLAMAEVETHAYIR

1. Personelin kullanması gereken koruyucu ekipmanların düzenli ve yeterli temini sağlanıyor mu?

2. Koruyucu ekipman kullanımı ile ilgili olarak personele gerekli bildirimler gerçekleştiriliyor mu?

3. Görevli personelin süreçlere yönelik eğitim, motivasyon ve psikolojik destek kayıtları şahsi dosyalarında kayıt altına alınmış mı?

4. Personel dinlenme ve sosyal alanlarında sosyal mesafenin korunmasına yönelik önlemler mevcut mu?

5. Personel dinlenme ve sosyal alanlarında alkol bazlı el antiseptiği /dezenfektanı vb. malzemelerin varlığı mevcut mu?

6. Personel işe alımlarında sağlık kontrolleri gerçekleştiriliyor mu?

D.GENEL ALANLARDA DÜZENLEMELER

a) Yatak Odaları

1. Odalardaki su ısıtıcıları, televizyon ve klima kumandaları her misafir otelden ayrıldığında dezenfekte ediliyor mu?

2. Odalarda tek kullanımlık (şampuan, sabun, duş bonesi, bardak, tabak, çatal bıçak takımları vb.) malzemelerin kullanılması için düzenleme yapılmış mı?

b) Mutfaklar

1. Mutfaklar, otel yönetimi tarafından hazırlanmış bir temizlik protokolüne sahip mi?

2. Mutfaklar için hazırlanan temizlik protokolüne göre gerçekleştirilen uygulamalar kayıt altına alınıyor mu?

3. Mutfaklar için hazırlanan temizlik protokolüne göre alınan kayıtlar doğrulanıyor mu?

4. Temizlik doğrulama faaliyetlerine istinaden gerekli hallerde aksiyonlar gerçekleştiriliyor?

5. Gıda girdi kabul, hazırlık, işleme ve servis-sunum proses basamaklarına istinaden uygulanması gereken gıda güvenliği gereklilikleri tanımlı mı?

6. Gıda güvenliği altında tariflenmiş izleme faaliyetleri kayıt altına alınıyor mu?

7. Gıda güvenliği altında tariflenmiş izleme faaliyetleri yetkin personel tarafından doğrulanıyor mu?

8. Gıda güvenliği doğrulama faaliyetlerine istinaden gerekli hallerde aksiyonlar gerçekleştiriliyor mu?

9. Mutfaklarda tüm gıdalar temiz, gıdaya uygun nitelikte bir ekipman ile ve üzeri kapalı olarak depolanıyor mu?

10. Mutfaklarda mevcut depolama alanlarında yerleşim düzeni ürün grupları ve riskler dikkate alınarak yapılıyor mu?

11. Mutfaklarda mevcut depolama alanlarında sıcaklık ve gerekli hallerde nem ölçümleri gerçekleştirilerek kayıt altına alınıyor mu?

12. Kayıt altına alınan sıcaklık ve nem ölçümleri yetkin personel tarafından doğrulanıyor mu?

13. Mutfaklarda gerçekleştirilen ölçümler esnasında kullanılan ekipmanlara periyodik kalibrasyon veya doğrulama işlemi uygulanıyor mu?

14. Mutfaklarda raptiye, toplu iğne, zımba teli, kırık cam vb. fiziksel risk teşkil eden maddeler mevcut mu?

15. Her gün yeterli miktarda şahit numune alınıyor mu?

16. Şahit numunelerin etiket bilgileri mevcut mu?

17. Mutfaklar içerisinde gerekli alanlarda sağlam, kapalı şekilde muhafaza edilebilir çöp kovaları vb. mevcut mu?

18. Mutfaklar içerisinde kırılabilir malzemelere karşı bir muhafaza mevcut mı?

19. Mutfaklarda oluşan tüm atıklar uygun bir şekilde bertaraf ediliyor mu?

20. Mutfaklarda çalışan personeller; takı, taşlı alyans veya herhangi bir aksesuar taşıyor mu?

21. Mutfaklarda çalışan personelinin mutfağa girişleri kontrol altında mı? (İş Kıyafetleri ve Hijyen Ekipmanları Kullanımı)

22. Mutfaklara personel harici kişiler tarafından girişler kontrol altında mı?

23. Mutfaklar içerisinde bulaşık yıkama alanlarında kirli ve temiz ekipman ayrımları mevcut mu?

24. Mutfaklarda kullanılan ekipmanlar yerleştirildiği raf vb. alanlar temiz ve uygun mu?

25. Mutfaklar içerisinde iade/imha edilecek hammadde/ürünler için herhangi bir tanımlı alan mevcut mu?

26. Yıkanmış ekipmanlarda gıda/deterjan vb. kalıntılar mevcut mu?

27. Temizlik kimyasalları ve ekipmanlar ayrı yerleştirilmiş mi?

28. Gıda üretiminde kullanılan su, “İnsani Tüketim Amaçlı Sular hakkında Yönetmelik” te belirtilen koşulları sağlıyor mu?

c) Yeme & İçme Üniteleri

1. Masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arasında ise 60 cm mesafe bırakılmış mı?

2. Yeme&içme alanlarında servis ekipmanları servis öncesi ve sonrası düzenli olarak temizleniyor mu?

3. Ortak kullanımda olan çay/kahve makinası, sebil, içecek makinası ve benzeri cihazlar kaldırılmış veya misafirlere bir görevli aracılığıyla bu cihazlardan içecek verilmesine dair düzenlemeler gerçekleştirilmiş mi?

4. Yemek Masaları ve mobilyalarının, masa üstü ekipmanlarının (tek kullanımlık olanlar hariç) alkol bazlı ürünler ile temizlikleri her müşterinin kullanımı sonrasında gerçekleştiriliyor mu?

5. Masa üzerinde tek kullanımlık tuzluk, biberlik, peçetelik bulunuyor mu?

6. “Açık Büfe” uygulamasının sürdürülmesi durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmaması ve yiyeceklerle temas kurmalarına yönelik bir cam siperlik bulunuyor mu? Önlemler dahilinde bir görevli tarafından istenen yiyeceklerin misafire verilmesi sağlanıyor mu?

7. Misafirlerin ve personelin ulaşabileceği alanlarda alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı vb. malzemelerin varlığı mevcut mu?

d) Yüzme Havuzları ve Plajlar

1. Havuz suyundaki klor seviyesinin açık havuzlarda 1-3 ppm, kapalı havuzlarda 1 ile 1,5 ppm arasında tutuluyor mu? Periyodik olarak kayıt altına alınıyor mu?

2. Periyodik olarak ölçümlenen klor seviyeleri kayıt altına alınıyor ve doğrulanıyor mu?

3. Klor seviyesine dair kayıtların doğrulanmasına istinaden kabul edilen aralıklar haricinde bir tespit mevcut ise alınacak aksiyonlar gerçekleştiriliyor mı?

4. Havuz ve plaj çevresinde tuvaletler, duş̧ve soyunma kabinleri için öngörülen temizlik ve dezenfeksiyon faaliyetleri kayıt altına alınıyor mu?

5. Havuz ve plaj çevresinde gerçekleştirilen temizlik kayıtlarının doğrulanmasına istinaden gerekli hallerde ilave aksiyonlar gerçekleştiriliyor mu?

e) Fitness Salonları & SPA

1. Sauna, Hamam, Buhar Banyosu gibi alanların, misafir tarafından kullanım süresi en çok 30 dakika ile sınırlandırılarak sonrasında en az 15 dakika alanın temizlenmesi için düzenleme yapılıyor mu?

2. Salonunu giriş çıkış saatleri ile kişi sayısı sınırlandırması düzenlemesi yapılıyor mu?

3. İlgili alanları kullanan misafirler kayıt altına alınıyor mu?

4. İlgili alanlarda el antiseptiği veyadezenfektanı bulunuyor mu?

5. SPA içerisinde uygun hava kalitesi sağlanıyor, nem oranı kontrol altına alınıyor mu?

6. İlgili alanda kullanılan malzemelerin (kese, sabun, duş jeli, şampuan vb.) mümkün mertebe tek kullanımlık olması sağlanıyor mu?

f) Animasyon Salonları

1. Animasyon programında kapasite uyarısı yapılıyor mu?2Alanlara girişte veya aktivite alanlarında ulaşılabilir halde alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı bulunduruluyor

E.GÜVENLİKA

1. Güvenlik departmanına ait süreçlerin, otelin diğer departmanları ile koordinasyonu sağlanmış mı?

2. Misafirin x-ray cihazı harici elle aranmasının minimuma indirilmesi için (elle aranması gerekirse, maske, her arama için tek kullanımlık eldiven, yüz koruyucu ekipman kullanılması ve sonrasında ellerin yıkanması veya temizlenmesine yönelik süreçler belirlenmiş mi?

3. Mevcut tahliye, acil durum planları ve risk yönetimi süreçleri pandemi dikkate alınarak yeniden düzenlenmiş mi?

F.OTEL TAŞITLARI

1. Taşıt içerisindeki tüm yolcuların maske kullanımı sağlanıyor mu?

2. Taşıtlarda alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı, kolonya ve yolcular için yeterli sayıda maske mevcut mu?

3. Taşıtlara ait koltuk, kapı kolu, el tutacağı gibi sık temas edilen yüzeylerin temizliği her servis öncesinde gerçekleştiriliyor mu?

4. Vale hizmetinin verilmesi halinde, çalışan ve misafir güvenliğine ilişkin gerekli önlemler alınmış mı?

G.PERSONEL KONAKLAMA ÜNİTELERİ VE

LOJMANLAR

1. Personel Konaklama Üniteleri ve Lojmanlara dışarıdan kesinlikle ziyaretçi, akraba, arkadaş kabul edilmemesi konusunda düzenleme ve önlemler alınmış mı?

2. Personel Konaklama Üniteleri ve Lojmanlarda, personel transferlerinde sosyal mesafenin korunmasına yönelik önlemler ve diğer hijyen önlemleri alınmış mı?

H.ATIK YÖNETİMİ

1. Otel yönetimi tarafından atık yönetimi konusunda tüm süreci takip etmek üzere bir görevli atanmış mı?

2. “Atık Yönetimi”, otel yönetimi tarafından hazırlanan protokole göre uygulanıyor ve kayıt altına alınıyor mu?

3. Atık Yönetimi altında alınan kayıtlar yetkin personel tarafından doğrulanıyor mu?

4. Personel, çalışma esnasında kişisel koruyucu ekipman (tek kullanımlık eldiven ve önlük, cerrahi maske) kullanıyor mu?

5. Çöp kovaları ve kullanılan diğer temizlik ekipmanları periyodik olarak temizleniyor mu?

6. Tıbbi ve evsel atıklar usulüne uygun olarak toplanıp ayrıştırılarak Belediye veya Lisanslı kuruluşlar tarafından bertarafı düzenli olarak gerçekleştiriliyor mu?

7. Çöp odalarında gerekli temizlik ve ilaçlama periyodik olarak yapılıyor mu?

8. Güvenlik görevlilerine yaptıkları işlemlerden (kimlik alıp verme vb.) sonra kullanmak üzere alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı, tek kullanımlık mendil ve atıkları için özel çöp torbaları sağlanmış mı?I.

HAŞERE VE ZARARLILARLA MÜCADELE

1. Haşere ve Zararlılarla Mücadele, otel yönetimi tarafından hazırlanan protokole göre uygulanıyor ve kayıt altına alınıyor mu?

2. Haşere ve Zararlılarla Mücadele uygulamaları yetkin personel tarafından doğrulanıyor ve gerekli hallerde aksiyonlar alınıyor mu?

3. Haşere ve Zararlılarla Mücadele konusunda sorumlu personel belirlenmiş mi?

4. Personel, uygulama gerçekleştirmesi esnasında kişisel koruyucu ekipman(tek kullanımlık eldiven, cerrahi maske, bone, yüz/göz koruyucu siperlik, çizme, tulum) kullanıyor mu?

5. Haşere ve Zararlılar ile Mücadele dosyasında hizmet sağlayıcıya ait İşletme Pest Kontrol Planı, Servis Sorumlusu Sertifikaları, MSDS'ler, Resmi Evraklar (Mesül Müdür, Hizmet Yeterlilik vb), Hizmet Sözleşmesi, Sigortalar mevcut mu?

6. Atık su kanalları (drenajlar) kolay temizlenebilir, zararlı (haşere, kemirgen vb) girişini, koku çıkışını ve atık sıvıların geri basmalarını önleyecek şekilde düzenlenmiş mi?

İ-SATIN ALMA, MAL KABULÜ VE DEPOLAMA

1. İşletmenin Satın Alma, Mal Kabul ve Depolama faaliyetleri konusunda izlenecek tüm süreç otel yönetimi tarafından hazırlanan protokole göre uygulanıyor, ilgili yönetici tarafından izleniyor ve kayıt altına alınıyor mu?

2. Satın Alma, Mal Kabul ve Depolama faaliyetleri esnasında alınan kayıtlar doğrulanıyor mu?

3. Satın Alma, Mal Kabul ve Depolama faaliyetlerine istinaden gerekli hallerde aksiyonlar gerçekleştiriliyor?

4. Bu bölümde görev yapan çalışanlar kişisel koruyucu ekipman kullanıyor mu?

5. Otel bünyesinde gıda ürünlerinin tedariğive üretimini yapan birimlere, geçici olarak giren tedarikçiler, bakım elemanları, mal getiren şoförler vb. kişilerin, işletme çalışanlarıyla herhangi bir temasta bulunmaması, sosyal mesafe kuralı korunarak ve koruyucu ekipman kullanarak işlemlerini yapmaları için önlemler alınmış mı?

6. Satın alınan malların tedarikçiden depoya ulaşıncaya kadar izlediği süreçte, mallara en az insan teması yapılması için gerekli önlemler alınmış mı?

7. Satın Alma birimi tarafından yapılan alımlar öncelikle lisanslı tedarikçilerden uygun nitelikte ve ambalajlı ürünler arasından mı tercih ediliyor?

J-ACİL DURUM VE İZOLASYON

1. Acil durumlar ile hasta, semptomlu veya şüpheli vaka tespit edilmesi (Salgın Hastalıklar Kriz Yönetimi gerekliliklerini içerir şekilde) halinde uygulanacak protokol, ulaşılacak kişi ve kurumlar belirlenmiş mi?

2. Acil durumlar için ulaşılacak kişi ve kurumların bilgisi gerekli yer ve mecralarda paylaşılmış mı?

3. Misafirlerin otele girişte veya konaklamaları sırasında herhangi bir hastalık belirtileri göstermeleri halinde (öksürme, halsizlik, yüksek ateşvs.) personelin müdahale planı hakkında bilgisi var mı?

4. Otel içerisinde acil durumlarda izolasyon alanları belirlenmişmi?

5. İzolasyon alanlarının kullanımı ve tahliyesi sonrası anında temizlik şartları belirlenmişmi?

6. İzolasyon alanlarınınadair tariflenen temizlik uygulamaları kayıt altına alınıyor ve doğrulanıyor mu?

7. İzolasyon alanlarında gerçekleştirilen temizlik doğrulamalarına istinaden gerekli hallerde aksiyon alınıyor mu?

8. Çalışanlar kendilerinde Covid-19 şüphesi duyduklarında veya hastalık belirtileri gösterdiklerinde durumu işyeri ilgili yöneticisine bildiriliyor mu?

9. Covid-19 ile ilişkili semptomları olan (ateş, öksürük ve/veya nefes darlığı) veya Covid-19 testi pozitif olan çalışanlar hakkında Sağlık Bakanlığı ALO 184 Koronavirüs Danışma Hattı’ na ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ ne bilgi veriliyor mu?

10. Covid-19 teşhisi konulan misafirin odasındaki nevresim, çarşaf havlu gibi tüm tekstil malzemesi ayrı ayrı poşetlere konularak çamaşırhane veya otel dışında çamaşır yıkama hizmeti alınan firmaya iletilerek bu ürünlerin diğer malzemelerden ayrı olarak yıkanması sağlanıyor mı?