43. Deniz Taarruz Havacılık Alayı'nın bulunduğu Novofedorovka'daki askeri hava üssünde meydana gelen patlamaların ardından, Rusya Federasyonu Karadeniz Filosu Komutanı Amiral Игорь Владимирович Осипов /İgor Vladimirovich Osipov  görevinden alındı. Rusya Federasyonu Karadeniz Filosunun yeni komutanlığına Koramiral Viktor Sokolov atandı.

-Görevden alınan Rusya Karadeniz Filosu komutanı İgor Osipov ile Müşterek Koordinasyon Merkezi Koordinatörlüğünden istifa eden Tuğamiral Özcan Altunbulak-

Amiral Osipov'un bayrağını taşıdığı Moskva amiral gemisi kruvazörünün imha edilmesinden sonra bile görevinden alınmaması dikkat çekmişti. Ancak bazı kaynaklarda Karadeniz Filosunun amiral gemisi Moskva’nın Neptün füzesi ile vurulmasının ardından Rus Karadeniz Filosunun komutanı Amiral Igor Osipov, görevinden alındığı ve tutuklandığı belirtilmişti. Igor Osipov, Mayıs 2019'dan beri Rus filosuna liderlik ediyordu.

Karadeniz Filosundaki komutan değişikliği muhtemelen Novofedorovka'daki patlamaların ardından Rus Donanmasının uğradığı kayıplarla ilgili.

Rusya Federasyonu'nun Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva kruvazörü, 13 Nisan'da Ukrayna tarafından fırlatılan Neptün füzesi ile vurulmuş ve alev alıp batmıştı. Nitekim Kırım'daki Novofedorovka yakınlarındaki hava üssünde meydana gelen patlamalarla Rus Karadeniz Filosundaki savaş uçaklarının yarısından fazlası devre dışı kalmıştı.

Osipov, Karadeniz Filosunun amiral gemisi füze kruvazörü Moskva'nın batmasından sonra halka açık etkinliklerde görünmedi. Rus Karadeniz Filosu Komutanı Amiral Igor Osipov, 13 Mayıs'ta gerçekleştirilen Rus Karadeniz Filosu'nun 239. yıldönümü onuruna düzenlenen kutlamalara katılmamış, yardımcısı Filo Genelkurmay Başkanı Koramiral Sergei Pinchuk ev sahipliği yapmıştı. Tüm bunlar gerekçe gösterilerek Amiral Igor Osipov, Karadeniz Filosu Komutanlığından alındı. Rusça yayın yapan devlet haber ajansı RIA Novosti; 17 Ağustos 2022'de Osipov'un Karadeniz Filosu Komutanlığından alındığını yerine Viktor Sokolov'un atandığını duyurdu.

Amiral Igor Osipov hakkında birkaç şey…

06 Mart 1973'te Kazak SSR'nin Kustanai bölgesinin Fedorovsky bölgesi Novo-Shumnoye köyünde doğdu. Kazak Rus karışımı melez. 1995 yılında St. Petersburg'daki Lenin Komsomol Yüksek Deniz Dalış Okulu'ndan mezun oldu. Deniz Kuvvetlerindeki görevine Pasifik Filosu'nda başladı.2004 yılında Sovyetler Birliği Filo Amirali N.G. Kuznetsov, daha sonra genelkurmay başkanı olarak ve ardından Primorsky Flotilla'nın yüzey gemilerinden oluşan bir tugay komutanı olarak hizmet etmeye devam etti.

-Amiral Igor Osipov-

2012 yılında, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Askeri Akademisi'nden mezun olduktan sonra, Genelkurmay Başkanlığı - Baltık Filosu Baltık Deniz Üssü Birinci Komutan Yardımcısı ve ardından Baltık Deniz Üssü Komutanı olarak atandı. Baltık Filosu'nun. Mayıs 2015'te Hazar Filosu komutanlığına atandı. Eylül-Ağustos 2018 arasında orduda Genelkurmay Başkanı - Pasifik Filosu Birinci Komutan Yardımcısı olarak görev yaptı. 

Ağustos 2018'den Mayıs 2019'a kadar -  Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcısı. 8 Mayıs 2019'da Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, Amiral Yardımcısı Igor Osipov'un Rus Donanması Karadeniz Filosu Komutanı olarak atandığını duyurdu.

İlgili kararname, 3 Mayıs 2019'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalandı. Osipov, Karadeniz Filosunun komutanı olarak Kuzey Filosu (SF) komutanlığına atanan amiral yardımcısı Alexander Moiseev'in yerini aldı. Deniz Liyakat Nişanı ve bölüm madalyaları ile ödüllendirildi. Evli, bir kızı var.

Igor Osipov'un yerine Viktor Sokolov…


-Amiral Igor Osipov, Viktor Sokolov-

2019'dan beri Karadeniz Filosuna komuta eden Amiral Igor Osipov'un yerine Viktor Sokolov geçti. 60 yaşındaki Sokolov, 1980'li ve 1990'lı yıllarda mayın tarama gemileri ve bu birimlere komuta etme konusunda geniş deneyime sahip bir isim. Rus Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Pasifik ve Kuzey Filolarında bir dizi görevde bulunan ve hızlı yükselen Koramiral Viktor Sokolov, her iki filoda da komutan yardımcısı olarak görev aldı. 2020 yılından bu yana da 'prestijli' bir askeri akademinin başında bulunuyordu. Yeni komutan Koramiral Viktor Sokolov, Sivastopol Limanı'nda filonun askeri konsey üyelerine tanıtıldı.

Vıktor Nıkolaevıch Sokolov kimdir?


Виктор Николаевич Соколов /Sokolov Vıktor Nıkolaevıch, 4 Nisan 1962'de doğdu. Viktor Nikolaevich Sokolov, Frunze (1985)  yüksek deniz okulundan mezun oldu. 59 yaşındaki Koramiral Sokolov, birkaç gemide bir mayın torpido savaş başlığına komuta etti, aynı zamanda bir mayın tarama gemisi tümeni yönetti. 2013 yılında Kuzey Filosu komutan yardımcısı oldu, 2020'den beri Deniz Harp Okulu'ndan sorumlu. 

Doğu Akdeniz'de ve Suriye'de görev yaptı…

2016 yılının ortalarında Sokolov, Rus müdahalesi sırasında Suriye kıyılarındaki operasyonlar için uçak gemisi Amiral Kuznetsov ve muharebe kruvazörü Pyotr Velikiy merkezli Kuzey Filosunun bir müfrezesine komuta etmekle görevlendirildi. 6 Ocak 2017'de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov donanma görev gücünün komutasındaki hizmeti için Sokolov'a teşekkür etti ve ona operasyon alanından çekilmeye hazırlanmasını ve Severomorsk'taki filo üssüne dönmesini emretti. 

Eylül 2018'de Sokolov, Rusya'nın modern tarihinde ilk kez Akdeniz'de düzenlenen Okyanus Kalkanı tatbikatlarında lider bir rol üstlendi. Sokolov, 17 Ocak 2020'de NG Kuznetsov Deniz Harp Okulu başkanlığına atanmadan önce, neredeyse yedi yıl boyunca Kuzey Filosu komutan yardımcısı olarak görev yaptı. Evli ve üç erkek çocuk babası.

İngiliz ve Amerikan SAT Komandoları, Delta Force gibi özel kuvvetlerin  çöktüğü Karadeniz'de bakalım o ne yapabilecek?

Rus Büyükelçiliğinde sessiz değişim…


Uzun yıllar Rusya Federasyonunun Ankara Büyükelçilik Müsteşarı olarak görev yapan , 01/01/1970 doğumlu Aleksandr Vadimoviç Khapilov, Türkiye'deki görevine şimdilik nokta koydu. Daha önce de Alexander Khapilov 2000- 2004  yıllarında Gürcistan'daki Rus büyükelçiliğinin ikinci sekreteriydi.  Daha sonra da Letonya'da aynı görevde bulunmuştu.

Letonya'da Rus karşıtı TV-3 TV kanalı, Rusya'nın Riga Büyükelçiliği danışmanı Alexander Khapilov'un Letonya’ya gelmeden önce Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakashvili'ye yönelik bir suikast girişiminin düzenlenmesine katıldığını belirtmişti. 27 Mart 2009'da Letonya'dan sınır dışı edilen Aleksandr Vadimoviç Khapilov'un Rus istihbarat subayı olduğu iddia edilmişti. Elçi Müsteşar Aleksandr Vadimoviç Khapilov, zaman zaman Moskova'da dinlenmeye çekilen Büyükelçi Aleksey Yerhov’a vekalet etmişti.

Aleksandr Vadimoviç Khapilov'un, Dugin'in kızına düzenlenen suikast öncesinde Moskova'da olması istenmişti. Ankara'dan sonra Moskova'da yaşamak sanırım onun için ödül  gibidir. Muhtemelen Rusya Dışişleri Bakanlığında Sergey Viktoroviç Lavrov tarafından kabul edileceği ve kısa süreli  bir başka ülkeye Büyükelçi atanacağı  beklenen Aleksandr Vadimoviç Khapilov'un bakalım Türkiye'ye yolu ne zaman düşecek?

Onun yerine gelen isim de belli oldu.

Aleksey Ivanov… Bu isimde Rusya'da birçok kişi var. Bankacı, futbolcu ve gazeteci. Ama benim hafızamda kalan Aleksey Ivanov, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Girne'de Rus Ortodoks Kilisesi rahibi. İvanov’a rahiplik rütbesi 2014 yılında, Odessa Metropoliti, “Yurtdışındaki Rus Ortodoks Kilisesi Başkanı” Agathangelou Paşkov tarafından verilmişti.

İvanov ise birkaç yıldır Kuzey Kıbrıs’ta yaşıyor. Kilisenin yeni açılan sitesinde ise, bölgede yaşayan ya da yaşamak isteyen kişilere ziyaret çağrısı yapılıyor. Haberde kilisenin kurulmasının birçok ciddi sorunu beraberinde getirdiği belirtiliyor. Ancak diğer yandan Agathangelou Paşkov da aslında “Yurtdışındaki Rus Ortodoks Kilisesi Başkanı” değildi. Zira 2009 yılında görevinden alınmıştı.

Herhalde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın dostu Putin, Türkiye'ye göndere göndere bir papaz göndermiş olamaz. Belki de bu yeni gelen Elçilik Müsteşarı Sosnovoborsk Kentsel Bölge Başkanı Aleksey İvanov olabilir.

Tahıl Koridoru sorumlusu Türk Amiral istifa etti…

Hatırlarsanız,  Ukrayna - Rusya arasındaki savaş nedeniyle tüm dünyayı etkileyen tahıl tedarik krizi ortaya çıkmıştı. Türkiye’nin Kiev ve Moskova arasındaki  görüşmelerde arabulucu olmasıyla, savaşan iki ülkenin imza koyduğu Tahıl Koridoru Anlaşması yürürlüğe girmişti. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan anlaşma kapsamında Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde kuruluş çalışmalarına başlanan Müşterek Koordinasyon Merkezi (MKM) 27 Temmuz’da, Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından açılmıştı. 

Asker-sivil generaller anlaşmazlığının faturası...

Tahıl Koridoru Anlaşmasıyla birlikte kurulan MKM'nin koordinatörü Tuğamiral Özcan Altunbulak istifa etti. Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin koordinatörü Tuğamiral Özcan Altunbulak, TSK'dan ayrılmasına veya emeklilik gerekçesine ailevi nedenleri gösterdiği belirtildi.

Altunbulak'ın,  Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a yakın bir isim olmasına rağmen sadece Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin koordinatörlüğünden istifa etmesine bir anlam verilmese de Gazeteci Müyesser Yıldız'ın kendi internet sitesindeki yazılara bakılırsa istifa süreci, ilginç ayrıntılarla bezenmiş. Beyefendi Amiral, ekran yüzü olamadığına bozulmuş. Ben demiyorum, Müyesser Yıldız diyor:

"MKM’nin 27 Temmuz’daki açılış töreninin ve kendisinin 2 Ağustos’taki basın toplantısının aksine; BM Genel Sekreteri’nin ziyareti sırasında Koordinatör Tuğamiral Özcan Altunbulak’ın ne adı anıldı ne de karşılama, uğurlama ve brifing sırasında görüntüsüne rastlandı.”

“Şimdi MKM Koordinatörü Tuğamiral Özcan Altunbulak’ın özelliklerine gelelim. ABD Harp Okulu mezunu olan Altunbulak, TSK’nın “süper beyni” ve “yıldızı” olarak biliniyor. O da İzmir Casusluk kumpasına maruz kaldı ve yıllarca hapiste yattı. Beraat ettikten sonra göreve döndü. 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından Belçika’daki Türk Askeri Temsil Heyeti (TMR) Kurmay Başkanlığı’na atandı. 2019 YAŞ’ında tuğamiralliğe terfi etti ve MSB Yönetim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığı‘na getirildi. 2020’de de MSB Savunma ve Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı oldu. Özetle 3 yıldır MSB Karargâhı’ndaydı ve özellikle Bakan Akar’ın yurtdışı ilişkilerinde özel kalem müdürü gibi çalışıyordu. Ancak böyle bir isim ne Ağustos başındaki YAŞ’ta terfi ettirildi ne de Cuma günü yayımlanan kararnamede yeni bir göreve atandı. Sebep bu mudur yoksa MSB’yle ilgili olarak uzun süredir dillendirilen “asker-sivil generaller anlaşmazlığı” mıdır, bilinmez; ama iddia o ki, Tuğamiral Özcan Altunbulak Cuma günü istifasını verdi ve telefonlarını kapatarak görevden ayrıldı. Altunbulak’ın yerine Müşterek Koordinasyon Merkezi Koordinatörlüğü’ne Tuğamiral Yavuz Kılıç‘ın getirileceğinin konuşulduğunu da kaydedelim. Balyoz kumpasında 2 yıl hapiste yatan Kılıç, Cuma günkü kararnameyle Napoli’deki NATO görevinden Deniz Eğitim ve Öğretim Komutan Yardımcılığı’na atanmıştı.” 

30 Ağustos 2019 tarihinden geçerli olmak üzere bir üst rütbeye yükseltildi. Albay Özgür Özcan Altunbulak, Tuğamiral oldu. Ağustos 2020’de FETÖ’nün kumpas davalarında yargılandıktan sonra Cumhurbaşkanlığı kararıyla Tuğamiral Özgür Özcan Altunbulak, Milli Savunma Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığı’ndan Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdür Yardımcılığı’na atanmıştı.

Tuğamiral Özcan Altunbulak’ın NATO ve ABD geçmişi göze batıyor!..


ABD’de 1817'de Detroit'te kurulan  1837'de Ann Arbor'a taşınan Michigan Üniversitesi, devlet üniversitesidir. Üniversite bünyesinde edebiyat, bilim ve sanatlar yüksekokulu ile mimarlık, sanat, işletme, dişçilik, eğitim, mühendislik, hukuk, kütüphanecilik, tıp, müzik, doğal kaynaklar, hemşirelik, eczacılık, halk sağlığı ve sosyal hizmetler okulları bulunur. 

1990 – 1994  yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Deniz Harp Okulunda Elektrik ve Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimi alan Tuğamiral Özcan Altunbulak, Ayrıca1998 – 2000 yılları arasında Michigan Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinde grafik alanında yüksek lisansını yapmış bir isim. İngilizce ve Almanca biliyor.

Neden ona "George" dediler?

Vallahi neden dediklerini ben de bilmiyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dediği gibi; Sosyal medya mecrasında, at izi it izine o kadar çok karışıyor ki; doğru ne yanlış ne ayırt etmek zor olabiliyor?

Hatta sosyal medyada (FETÖ’cü) Patagonya Bahriyesi @patagonianavy bir hesaptan sivil hayatta nam-ı diğer george lakabıyla tanındığı, NİHAL-QUICKIE isimli birisi ile ilişkili olduğu ima edilmişti. Yine aynı Twitter hesabından Altunbulak’ın Yalova'da bir zamanlar FETÖ’cülerle yediği içtiği ayrı gitmeyen Hüseyin Gülerce'nin öğrencisi olduğu gündeme getirilmişti. Özgür Özcan Altunbulak, Kurmay Binbaşı olduğu dönemde 1970 ŞEREFLİKOÇHİSAR  doğumlu kardeşi İsmail Öcal Altunbulak’ın çürük raporu alarak askerlik yapmadığı ortaya çıkmıştı.

Ruslar Özgür Özcan Altunbulak’ı neden istemedi?

24 Mart 2021’de Ankara, Quadriga ikili etkileşim formatının ulusal koordinatörlerinin siyasi ve savunma istişarelerine ev sahipliği yapmıştı. Ukrayna tarafından istişarelere Ukrayna Dışişleri Bakanlığı İkinci Bölgesel Daire Başkanı Vasiliy Zvariç ve Ukrayna Savunma Bakanlığı Stratejik Planlama Dairesi Müdürü Yuriy Punda katılmıştı. Türk tarafını Türk Dışişleri Bakanlığı Avrasya Ülkeleri Daire Başkanı Yonet Can Tezel ve Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Tuğgeneral Özgür Özcan Altunbulak temsil etmişti. Muhtemelen Ruslar, bizim kamuoyunun bildiğinden çok fazlasına  sahipler. Belki, “NİHAL-QUICKIE” kim malumlarıdır.

Kurtlar sofrasında Erdoğan'la dans!..

Yalakalık modunda değilim. Ama Yüksek Askeri Şura kararlarının ne kadar isabetli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Mevcut Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in görev süresinin uzatılması ne demekmiş, ben kendi hesabıma daha yeni anladım. Sanırım bunun anlamı, Müyesser Yıldız'ın vurguladığı MSB’yle ilgili olarak uzun süredir dillendirilen“asker-sivil generaller anlaşmazlığı”nda gizli. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hulusi Akar'ı, Yaşar Güler ile dengeliyor denilebilir ama ben öyle demeyeceğim ya ne diyeceğim? Cihanşumül Kadim Türk Devleti diyeceğim.