Ulu Camii'nde günümüzde bayanların namaz kıldığı yerin batı cephesinde duvardaki levhada değişik şekil verilmiş dört tane vav harfi bulunuyor. Vav harflerinin içine ise müsenna olarak 'İttaku’l‐vâvât' diye bir ifade yazılmış. Hadis olarak geçen bu önemli ikaz; 'Vav’lardan çekinin' anlamını taşıyor. Bu hadiste Allah Resulü (SAS), insanları sorumluluğu büyük olan şeylerden sakınma noktasında uyarıyor.

Levhada bulunan vav’ların 'v' harfi ile başlayan vali, vekil, veziri temsil ettiğini anlatan uzman rehberlerden Ersen Yelkenkaya, bu vav’larla vakıf malını değerlendirmekle yükümlü insanları uyardığını söyledi. Ersen Yelkenkaya, lale süsleme sanatında olan ve Allah’ı simgeleyen bu vav’lar, aynı zamanda vahidiyeti ve vahdaniyeti ihtiva etmesi yönüyle de Allah’ın birliğini anlattığını bildiriyor.

Vav harfi ile başlayan mesleklerin ise sorumluluk gerektiren işler olduğu dikkat çeken Yelkenkaya, bu mesleklerin de vali, vezir, veli, vekil, varis, vasi, valide, vadetmek gibi olduğunu anlatıyor.

Bu önemli nasihatte Allah Resülü (SAS) insanları sorumluluğu olan şeylerden sakınma noktasında uyarıyor ve “Vav’lardan sakının, çekinin” diyor. Örneğin vali, veli, varis, vekil, vezir olmanın, vakıf malını değerlendirmenin, vallahi yemininde bulunmanın ağır sorumluluklar getirdiğini hatırlatıyor, vazifeleri yerine getirirken hassas olmayı ve ölçülü davranmayı tavsiye ediyor.

Ulu Cami'nin internet sitesinde ise şu ifadelere yer veriliyor:

İtteku’l-vâvât

İç içe geçmiş dört adet büyük celî sülüs ‘vav’ harfinin ortasında yazılı olan bu ifade Hz Peygamber’e izafe edilen bir sözdür ve “Vav’lardan sakının.” demektir. Bu vav’ların, insanlara ağır yükler getirebilen bazı işleri remzettiği yönünde bir kanaat vardır: Velâyet, veraset, vekâlet, vesayet, vezaret (vezirlik), vakıf malı, vallâhi kelimesi… gibi.

Şevki Yılmaz, Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal'i ziyaret etti Şevki Yılmaz, Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal'i ziyaret etti

Dikkati çeken diğer bir nokta, vav’ların birbirine âdeta yılan gibi dolandırılarak sakınma duygusunu tetikleyecek bir surette resmedilmiş olmalarıdır. Vav harflerinin sağ ve solunda kûfi yazıyla bir arma gibi işlenmiş olan ifadeler ise “Kâle’n-nebiyyü aleyhi’sselâm” ve “Sadeka rasûlullâh” tır.