Ploşnik Muharebesi ne zaman yapılmıştır? Ploşnik Muharebesi nerede yapılmıştır? Ploşnik Muharebesi'nin nedenleri nelerdir?

Ploşnik Muharebesi, 1386'da bazı kaynaklara göre 1387'de Güneydoğu Sırbistan'da Prokuplje (eski adıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun Niş Sancağı'na bağlı Ürgüp kazası) yakınındaki Ploşnik'te Şahin Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu ile Prens Lazar Hrebeljanović komutasındaki Sırp-Boşnak ordusu arasında yapılmış ve ilk ciddi Osmanlı yenilgisini beraberinde getiren muharebedir.

Bu muharebe Kosova Meydan Savaşına kadar Osmanlı ilerlemesini yavaşlatmıştır.

1-250x250

Savaş;

Topliça Nehri kenarında bulunan Ploşnik diye anılan yerde karşısında düşmanı bulamayan Osmanlı kuvveti bir anda ganimet için yağmaya girişmeye başlamıştır. Bu sırada askerlerini zapt edemeyen Kula Şahin Paşa yanında sadece 2.000 kişilik akıncı birliği kalmış kalan 18.000 kişi bu yağmaya katılmıştır.

Oysaki Sırp ve Boşnak kuvvetleri bu kuvvetleri izlemekteydi ve bu durumu fırsat bilen 30.000 kişilik ortak kuvvet bir anda Osmanlı'nın karşısına çıktı. Sırplar merkezde ağır zırhlı Sırp süvari kuvvetleri ve kanatlardan okçu hafif süvari desteğinde saldırıya geçtiler. Bu arada 2000 kişilik Türk akıncı birliği ve Şahin Paşa vuruşa vuruşa geri çekildi, Şahin Paşa canını zor kurtardı ancak Sırplar hızla yağma ile meşgul 18.000 kişilik akıncı kuvvetine yöneldiler, neye uğradığını şaşıran disiplini bozulan Osmanlı kuvvetleri hiçbir şey yapamadılar. 18.000 kişilik birlikten sadece 5.000 kişi bu ortak ordunun elinden kaçabildi.

2-299

Siyonist zulme direnen Rachel Corrie,  21 yıl önce bugün rejimin buldozerlerince ezilerek alçakça katledildi! Siyonist zulme direnen Rachel Corrie, 21 yıl önce bugün rejimin buldozerlerince ezilerek alçakça katledildi!

Çirmen Savaşı'nın sonuçları;

Osmanlı ordusunun bu ciddi bozgun sonrası ilerlemesi yavaşladı ve bu zafer Sırpları ve Boşnakları cesaretlendirdi.

Sırplara desteğin artmasını sağladı. Cesaretlenen Sırpların Osmanlı'nın karşısına özellikle Boşnakların desteğini alıp 1389'da I. Kosova Muharebesinde çıkmasının nedenlerinden biri oldu.

1389'da Sırplar bu zaferle Osmanlının karşısına özellikle Balkan devletlerinin desteği ile çok daha güçlü bir ordu ile çıktılar.