KADİM MEDENİYETİMİZİN YENİDEN MAYASININ KARILDIĞI 

BİR İLİM, İRFAN VE HİKMET MECLİSİ KURULDU 

MANİSA/YUNUSEMRE'DE.. 

Bazı mekanlar vardır; konuşarak da, yazarak da anlatılamaz! 

Yaşarsınız o mekanları... 

Hücre hücre iliklerinize kadar solur ve ruhunuzla koklarsınız!.. 

Hiç ayrılmak istemezsiniz! 

Bir de; son sistem yapay zeka ile donatılan, 'akıllı', detaylıca düşünülerek en ince mühendislik hesaplarıyla dizayn edilmiş, ama ruhsuz, dünyevî mekanlar da vardır.. 

Kimi şehirler de böyledir, bazılarının ruhu vardır, karakteri vardır, kimi ise ruhsuz, mekanik ve taş yığınlarından ibarettir...

Betonun matematiğine, türevine ve integraline yenik düşen, ruhsuz kent veya ruhsuz mekan anlayışından nasibini almış yerlere gitmek istemezsiniz..

Kalbin ritimleri gibi atan estetik mekanlarda bulunmak istersiniz.. Ruh dolu, uhrevî havasıyla öncü mekanlarda.. Oralara girdiğinizde, adeta zaman tüneline girmiş gibi olursunuz, zamanı aşarsınız, başka zamanlara ulaşırsınız adeta.. 


 

Işıltılı görünümleriyle, insanı, tüketmek için cezbeden ve kışkırtan, adeta sömürerek hedonizmin girdabına sürükleyen akıllı mekanlar, ruhsuzdur! Kendine özgü bir yapısı, emperyal bir kurgu ile planlanmış zevk verici kaynakları vardır ama, kalpsiz, ruhsuz, sadece haz yüklü mekanlardır bunlar.


 

Kadim medeniyetimizde, hem sağlam, hem estetik, hem de faydalı mekanlar yapmak, geleneksel adetlerimizdendir..


 

Kalbin ritimlerini andıran ambiyansıyla, bilhassa orijinal taş veya ahşaptan yapılan, yüksek tavanı, çok sayıda penceresi ve en ince ayrıntılarına kadar düşünülmüş, detayları bile anlamlı ve özenerek yapılmış, insan ruhuna hoşnutluk veren özellikleri ile öne çıkan estetik mekanlar, ufuk, vizyon, zevk sahibi ve gönül ehli insanların eserleridir. 

Ruh dolu, uhrevî nefeslerin üflendiği, içinde bulunduğunuzda adeta kalbinizin Arş'a yükselerek manen huzur, hürmet ve muhabbetle bezendiği, içinde oturmaya, sohbet veya tefekkür etmeye, ibadet ve zikir yapmaya doyamadığınız bir mekan düşünün.. 

Dünyanızı ışıtan, gönlünüzü aydınlatan, içinizi ısıtan ve insana manevî duygular yaşatan bir mekan…

Bu mekanlarda, ilimin de, irfanın da, hikmetin de, sevgi ve muhabbetin de tohumları gizlidir.

Manevi renkler ile nurun coşkulu bir zikir ritüeli gibi, sizi fevkalade uhrevi bir hâlet-i ruhiyeye taşıyabilen bir mekan var artık Manisa'nın merkez ilçesi, daha doğrusu en büyük ilçesi Yunusemre'de.. 

Bütün bu tadları alabilmeniz, deruni anlamları idrak edebilmeniz için, şehirde oraya buraya bakarak dolaşmayacaksınız artık! 

Duracaksınız, öyle bir yere oturup, hem şehirle, hem dağla, hem ormanla tefekküre dalacaksınız ki, içinde bulunduğunuz mekanın havasını, dokusunu, kokusunu solurken, o an o atmosfere nakşedilen manevi ruhu yaşayacaksınız...

Bu, zamanları aşma imkânı sunan muhteşem mekana girdiğinizde, tıpkı binbirgece masallarındaki gibi, öteki, başka dünyalara açılan kapılardan geçiyor ve pencerelerinden dışarıya bakarken tarihin derinliklerinden modern asra bakıyormuşsunuz hissi yaşıyorsunuz. 

Bu muhteşem mekan, insanı, uhrevî olana, zamanlar ve mekânlar ötesine taşıyor, üstelik de bunu, bir mevlevi ayininde fenafillah olarak kendinden geçen bir derviş 'semah'ındaki gibi 'manevi sekr'i yaşatarak...

Dünya tarihinin akışını değiştiren ve geçtiğimiz bin yılı kuran o 'Mübarek ve Asil Ruh', ilâhî hakikatten süt emerek, dünyaya adalet ve merhamet üfleyen, 'Gök'le 'Kök' arasında kurduğu varedici irtibatın eseri olarak da, gelecek bin yılı kuracak olan ruh olacak biiznillah! 


 

Bir medeniyetin mayasının karıldığı, ruhunun yeşertildiği bu topraklarda, insanlığa hayat veren medeniyet kurucu öncü şehirler, ancak bu ilim, irfan ve hikmet meclislerinin neşv-ü nema bulduğu mekanlarla gerçekleşecektir! 

"En büyük öksüzlük, köksüzlüktür!" der Yahya Kemal.. 

'Şehzadeler Şehri', 'Evliyalar Diyarı' güzel Manisamızı öksüz bırakmamak, zaman ve mekan kıskacında yoğrulan şehir insanını, hem köklerinden gelen bir ruhla beslemek, hem de manen susayan gönüllere hudutsuz bir gönül ufku ile deruni bir bakış ve asil bir duruş kazandırmak için;

Yunusemre Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Çerçi Bey'in oluşturduğu bu muhteşem  mekanı,

"İRFAN MECLİSİ"mizi, aşk ile muhakkak ziyaret ediniz..

Fi Emanillah