17 Haziran 2019'da yargılandığı mahkeme salonunda kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Muhammed Mursi'nin naaşı, darbe yönetiminin sıkı güvenlik önlemleri eşliğinde, ölümünden bir gün sonra sabah karşı sessiz sedasız bir şekilde defnedilmişti.

17 Haziran 2019'da "Hamas adına casusluk" davasının görüldüğü duruşma esnasında mahkeme salonunda hayatını kaybetmişti Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi. 3 Temmuz 2013'teki askerî müdahalenin ardından hakkında açılan "Hapishaneler baskını" davasını takiben Haziran 2015'te idama mahkum edildi. Ancak bir buçuk yıl sonra Yüksek Mahkeme kararı bozarak Mursi'nin yeniden yargılanmasına karar verdi. Mursi hakkında görevden uzaklaştırıldıktan sonra 6 ayrı dava açıldı. 17 Haziran 2019'da hayatını kaybettiğinde 4 dava karara bağlanmış, 2 davada ise yargılama süreci devam ediyordu.

  • 2013 darbesinden aylar önce TIME dergisi, 10 Kasım 2012 tarihli sayısının kapağına Muhammed Mursi'yi taşımış, başlık olarak da "Ortadoğu'daki en önemli adam" yazmıştı.

Mısır'ın demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkeme salonundaki vefatının üzerinden tam 3 sene geçti.

Şehzade Osmanoğlu, provokasyonlara listeyle dur dedi: Hanedan mensubu olmayanları ifşa etti Şehzade Osmanoğlu, provokasyonlara listeyle dur dedi: Hanedan mensubu olmayanları ifşa etti

17 Haziran 2019'da "Hamas adına casusluk" davasının görüldüğü duruşma esnasında mahkeme salonunda hayatını kaybetmişti Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi.

Vefat haberi, Mısır devlet televizyonu tarafından aynı günün akşamında duyuruldu. Haberde, "67 yaşındaki Mursi'nin casusluk suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşmasında önce bayıldığı sonra da yaşamını yitirdiği" ifade edildi.

Bir sonraki gün sabahın erken saatlerinde alelacele toprağa verilen Mursi'nin cenazesine birinci derece yakınları dışında hiç kimsenin katılmasına izin verilmedi. Defin işlemi esnasında mezarlık ve etrafında yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Mursi'nin başarılarla dolu eğitim hayatı

Beş kardeşin en büyüğü olan Mursi, ilk eğitimini doğduğu köy olan Adve'de tamamlamıştı. 1975 yılında Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesine girdi, 1978'de ise lisans diplomasını aldı.

Yüksek lisansını metalürji üzerine yapan Mursi, ABD'deki Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden başarı bursu kazandı ve doktora eğitimini orada tamamladı.

1982-1985 yıllarında Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde "yardımcı profesör" görevini üstlendi. 1985'te ülkesine kesin dönüş kararı alan Mursi, 2010 yılına kadar Zagazig Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.

Aile hayatı

Mısır'ın Şarkıyye kentine bağlı Adve köyünde 8 Ağustos 1951'de dünyaya gelen Mursi'nin babası çiftçilik yaparak ailesinin geçimini sağlarken annesi de ev hanımıydı.

1979 yılında amcasının kızı Necla Mahmud ile evlendi. Çiftin Ahmed, Şeyma, Usame, Ömer ve Abdulah isimlerinde 5 çocuğu oldu.

Küçük oğlu Abdullah babasının ölümünden 3 ay sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Babasına yakınlığı ile bilinen Abdullah'ın ölümünün üzüntüsünden öldüğü söylentiler arasındaydı.