Parayı basan herkes istediğine hakaret edebilecek! Mağdurun edim talep etme hakkı ortadan kalkacak! Cezasızlık algısı pekişecek!

8. Yargı Paketi taslağında hakaret davaları önödeme sistemine dahil ediliyor. Hakaretle suçlananların mağdurun talep ettiği maddi ya da manevi edimi gerçekleştirerek cezadan kurtulmasının yolu tamamen kapanıyor. Buna göre, hakareti tespit edilenlerin belirlenen para cezasını devlete ödemesiyle şikayet sonuçlanacak. Söz konusu karara hukukçulardan tepki geldi. Konuyla ilgili Avukat Emir Akpınar dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Parayı basan herkes istediğine ve istediği şiddette hakaret edebilecek!

Kısa süre içerisinde TBMM'ye sevk edilmesi beklenen 8. yargı paketinin ayrıntıları belli olmaya başladı. 65 maddeden oluşan pakerin 22 farklı kanunun 105 maddesinde değişiklik yapılması öngörülüyor. Yargı paketindeki 'hakaret' davalarıyla ilgili madde tartışmaları beraberinde getirdi.

KÜFÜR EDEN 9 BİN TL'Yİ ADLİYEYE YATIRIP KONUYU KAPATACAK

Şevki Yılmaz'dan '31 Mart sonrası' yazısı: Şayet ders aldıysak... Şevki Yılmaz'dan '31 Mart sonrası' yazısı: Şayet ders aldıysak...

Konuyla ilgili tarafımıza açıklamalarda bulunan Avukat Emir Akpınar, ''Bu yasa taslağı ile artık hakaret suçları uzlaşmaya gitmeyecek. Yani müvekkillerin maddi yahut manevi edim talep etme hakkı engellenecek. Eğer ki yasalaşırsa vatandaşa küfür edilecek tazminatı devlet alacak. Önödeme meblağının 9000 TL olacağı söyleniyor. Bu şu anlama geliyor. İnsanlar istediği gibi ve istediği şiddette küfür edecek ve 9000 TL'yi adliyeye yatırıp konuyu kapatacak.'' ifadelerini kullandı.

''YETKİLİLER BU KONUYU YENİDEN DEĞERLENDİRMELİ''

Yapılacak olan düzenlemeyle ilgili eleştirilerini dile getiren Akpınar, ''Sesli, yazılı, görüntülü ileti ile hakaret edilmesi durumunda mağdurun manevi hakkını koruyan, suçun cezalandırılmasında fail ile mağdur arasındaki bağ üzerinden değil idare ile mağdur arasında bir bağ kuran bu düzenleme pek çok soruna gebe. Kendisine, ailesine yahut haysiyetine yönelik dehşet verici bir küfre maruz kalan mağdur, bu fiil karşısında failin idari para cezasına benzer şekilde ödeme yaparak ceza muhakemesinden kurtulması karşısında tatmin edilmiş olmayacaktır. Kamu düzeninin tesisi için suç-ceza dengesinin orantılı olması, mağdurun vicdani ve manevi tatmin yaşamadı elzemdir. Türk örf ve adetleri, İslam ahlak ve anlayışı ve modern hukukun temel ilkeleri bu esaslar üzerine kuruluyken şiddetin temel unsuru ve başlangıcı olan hakaret/küfür fiillerinin bu çerçevede ele alınması vicdanları yaralayacaktır. Cumhur ittifakının ana ruhu olan “insanı yaşat ki devlet yaşasın” ahkamı buna müsade etmemeli. Türk hukukunun geleceğine gölge düşmemeli. Yetkili merciilerin ivedi şekilde bu konuyu yeniden değerlendirmeleri ve bu düzenlemeden rücu etmeleri elzemdir.'' ifadelerini kullandı.

EMİR AKPINAR 

YENİ KANUN NE DİYOR?

Hakkınızda hakaret iddiası varsa mevcut kanuna göre, dava açılmadan önce uzlaştırmacı sizinle şikayetçiyi uzlaştırıyordu. Mağdurun belirlediği maddi yahut manevi bir edim karşılığını yerine getirerek yargılanmaktan kurtulabiliyordunuz. Bundan sonra direkt savcılık size adeta para cezası kesebilecek. Belirlenen miktarı taksitle de ödeyip hakkınızda dava açılmasının önüne geçebileceksiniz. Daha önce ödemeyi hakaret ettiğiniz kişiye yaparken, şimdi ise cezayı devlete ödeyeceksiniz.