Meme kanserinde farkındalığı artırmak için sürekli dile getirdiğimiz sloganımız; “Meme kanserinde düşük ölüm oranı ve yüksek yaşam kalitesi için erken tanı ve tedavidir.” Çünkü kanser erken evrede teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır. 

Meme Kanseri Nasıl Oluşur?

Meme dokusundaki normal hücrelerin bozulmaya uğrayarak kanser hücrelerinin oluşması ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşur. 

Meme Kanserinin Oluşmasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Genetik olarak ailede meme kanserine yatkınlık oluşturan genlerin olması

Göğüs bölgesine radyasyon alınması

Östrojen, progesteron gibi hormonların dışardan alınması

Erken dönemde adet görülmesi 

Geç menopoz öyküsü 

Obezite alkol kullanımı

Yüksek yağ içeriğine sahip gıdaların tüketilmesi

Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Meme kanseri teşhisi periyodik meme muayenesi ve mamografi, ultrasonografi gibi yöntemlerle teşhis edilir. Kendi kendini elle muayene yöntemi 20 yaşından sonra adet başlangıcının 5 - 7. gününde eğer adet görülmüyorsa ayın aynı günü elin orta üç parmağının iç yüzeyleri ile en az 5 dakika kadar yapılmalıdır. Meme kanseri erken teşhis edildiğinde başarı şansı yüksek bir kanser türüdür.

Meme Kanser Taraması Neden Önemlidir?

Meme kanser taraması testleri semptomların ortaya çıkmasından önce, kanseri erken evrede bulmamıza yardımcı olur. Kanserin erken tespitinde tedavi daha kolay olur. Belirtiler ortaya çıktığında, kanser büyümüş ve yayılmış olabilir. Bu, kanseri tedavi etmeyi veya iyileştirmeyi zorlaştırır. Doktorunuz tarama testi önerdiğinde, bunun sizin kanser olduğunuzu düşündüğü anlamına gelmediğini hatırlamak önemlidir. Herhangi bir kanser semptomu olmadan tarama testleri yapılır. Unutulmamalıdır ki, meme kanserini erken teşhis etmek, kişinin daha uzun ve kaliteli yaşamasına yardımcı olur. Bazı kanserler hiçbir zaman semptom vermeyebilir, ancak bir tarama testi ile bulunabilir.

Tarama testlerinin birçok hedefi vardır,

Belirtiler ortaya çıkmadan önce kanseri bulunur

Erken bulunduğunda tedavisi daha kolay olur

Kanser sebebiyle ölüm oranları azaltılır

Kanser olasılığını artıran her şeye kanser risk faktörü denir. Risk faktörü olması, kanser olacağınız anlamına gelmez; Risk faktörlerine sahip olmamak, kanser olmayacağınız anlamına da gelmez. Tarama testleri yalnızca belirli kanser türleri için kullanılır. Ülkemizde meme kanseri ulusal tarama programı içinde yer almaktadır.

Meme Kanserinde Risk Faktörleri Nelerdir? 

Yaşlılık

Meme kanseri veya iyi huylu (kanserli olmayan) meme hastalığı öyküsü

Kalıtımsal meme kanseri riski

Yoğun göğüsler

Meme dokusunun östrojene maruz kalması

Menopoz semptomları için hormon tedavisi almak

Göğüs duvarına radyasyon tedavisi

Şişmanlık

Sigara ve alkol kullanmak

Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında;

20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi (KKMM), 3 yılda bir klinik muayene

40-49 yaş aralığında aylık KKMM yanı sıra yıllık klinik muayene ve risk faktörüne göre yılda bir ya da 2 yılda bir mamografi

50-69 yaş aralığında ise aylık KKMM yanı sıra yıllık klinik muayene ve yıllık mamografi ile yapılmaktadır

Meme Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Meme kanserinin tedavisi ve takibinde cerrahi tedavi, kemoterapi, hormon tedavisi ve radyoterapi ( ışın ) tedavisi rol alabilir.

Meme kanserinden korunmak için elle kendi kendini elle muayene yapılmalıdır. Doktorunuz önerdiği zaman diliminden itibaren meme tarama programlarına girilmelidir. 40 Yaşından sonra yıllık doktor muayenesi ve mamografi çekilmesi gerekmektedir. Düzenli spor yapılmalı, yağdan fakir gıdalarla beslenilmelidir. 

(Kaynak: medipol.com.tr)