Bayburt'ta bir 'moda' defilesinde, Anadolu'nun tesettürle özdeşleşen yöresel giysilerinden ehram geçtiğimiz günlerde Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde gerçekleşen skandal bir defileye alet edildi.

Bayburt'un Namus sembolü EHRAMını modaya alet ettiler! Skandal defile! Bayburt'un Namus sembolü EHRAMını modaya alet ettiler! Skandal defile!

Defileye kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanırken, Vatandaşlar tarafından da ehramın ne olduğu araştırılmaya başlandı.

Peki Ehram nedir? İşte ehram hakkındaki tüm detaylar...

ehram

EHRAM NEDİR?

Ehram, Erzurum ve Bayburt’ta yaşlı kadınların, köylerde ise hemen hemen bütün kadınların sokak giysisi idi.

Es- kiden örtünme gayesiyle yapılan ehram, bugün perde, yatak örtüsü v.b amaçlarla kullanılmaktadır. Bir kısmı sandıklarda saklı olan dokumanın iki kanadının birleştirilmesinden ehram oluşur. Bir kanadın eni yaklaşık 90cm, boyu 2.50/2.70cm civarın- dadır. Geçmişte hemen her evde ehram tezgâhlarının bulunduğu ve kadınların bu işi meslek edindikleri bilinmektedir.

Eh- ramın yörede 1980’li yıllara kadar dokunduğu bilinmektedir. Son yıllarda ehram eskisi kadar kullanılmadığından tezgâhlarda üretilen ehramdan çeşitli giysiler, yatak örtüleri, kadın giysileri yelekler, heybe, şal, fular, kravat, çanta gibi ürünler yapılmaktadır. Genç kızların çeyiz sandıklarını süsleyen, ancak yörede eskisi kadar rağbet görmeyen bir tür yün kumaş olan “ehram” geleneğini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla çalışmalar yapılmaktadır.

images-1

Geleneksel kumaşın tanıtımını sağlamak farklı işlevler kazandırmak, dünya moda çevrelerinde bu kumaştan üretilen tasarımların yer almasını sağlamak amacıyla Prof. Hüsamettin Koçan başkanlığında Baksı Kültür Sanat Vakfı’nca projeler yürütülmektedir. Yine Erzurum’ da Kız Meslek Lisesi öğrencileri tarafından ehramdan hazırladıkları günümüz beğenisine uygun yeni tasarımlarla, işlevsellik kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Şevki Yılmaz 'zede'leri yazdı: Şayet ders aldıysak... Şevki Yılmaz 'zede'leri yazdı: Şayet ders aldıysak...

Habervakti