Geçtiğimiz hafta Fransa mallarına boykot çağrısının ardından, Habervakti.com Genel Koordinatörü Bülent Deniz, boykot olayına farklı bir yönden yaklaştı. Twitter'da gündeme giren, vatandaşların bir gece 'Pierre Loti' tabelasına 'İdris-i Bitlisi' tepesi yazması gibi olaylar yaşatan bu yaklaşım; Asıl adı İdris-i Bitlisi tepesi olan, ancak günümüzde  bir Fransız Subayı Pierre Loti'nin ismini taşıyan tepenin ismini tekrar aslına döndürmekti.

İdris-i Bitlisi-1

Hafta boyunca gerek sosyal medyada gerekse her hafta yayınlanan Derin gerçekler programında bu olayı dile getiren Deniz'e, Abdurrahman Dilipak'tan da habervakti.com'a özel kaleme aldığı bir yazı destek gelmişti.

"Ebû Eyyûb el-Ensârî Hz. karşı sorumluluğumuz var." ifadelerini kullanan Deniz'e, Abdurrahman Dilipak şu ifadeler ile destek çıkmıştı:

"Fransız bir deniz subayı olarak Osmanlı aleyhine çalıştığı belgelenmiş Pierre Loti, ismini taşıyan; evliyanın, alimlerin, şairlerin, devlet adamlarımızın medfun olduğu o tepenin adını orjinali olan İdris-i Bitlisi Tepesi’ne dönüştürsek çok anlamlı olmaz mı?"

Yaşanan bu olayların ardından dün akşam yayınlanan Derin Gerçekler Programının en önemli konularından biri yine 'İdris-i Bitlisi' tepesi idi. 

pierre loti

BUNU ARAŞTIRIRSAK OSMANLI SULTANLARINA DA DOKUNMAK GEREKİR!

Abdurrahman Dilipak sözlerine; "Fransız mallarına boykot olmadan da, Pierre Loti tepesinin ismini düzeltilmesi gerekirdi." ifadelerini kullanarak, bir uyarı ile başladı. Ardından sözlerine devam eden Dilipak, boykot işlerinin kolay olmadığını ve Türkiye'de birçok büyük firmanın olduğunu söyledi. 

"Boykot yapılmalı amaçok ince bir hesapla yapılmalı." diyen Dilipak, 'Pierre Loti isminin aslına döndürülmesinin çok daha gerçeki, kendi içimizde tutarlı olan bir olay' olduğunu söyledi. 

Konuyu yorumlamaya devam eden Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, " Türkiye'de 30 Fransız Koleji var. Bunlar bilinsin . Bu okullar ne zaman ve nasıl geldi? Eğer bunu araştırmamız gerekirse, Osmanlı Sultanlarına kadar dokunmak gerekir. Öyle sadece 'tek partili dönemi' eleştirmekle olmaz." dedi.

BU OLAYA FRANSIZ KALMAYALIM

1934 sernesinde tepenin ismini Pierre Loti yaptıklarını söyleyen Bülent Deniz, Eyüpsultan Beldiye Başkanı Deniz Köken'e seslendi. Eyüp için çok büyük bir hizmet olacağını aktaran Deniz, ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da mesaj yolladı.

Deniz, "Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan'da Yasin okudu. Eğer imkanı varsa, Fransız mallarını boykot kapsamında Pierre Loti tepesinin adını değiştirme konusunda harekete geçmeli." dedi. Sözlerine devam eden Bülent Deniz, " Buradan Cumhurbaşkanımıza da sesleniyorum; Pierre Loti tepesinin ismini değiştirmek, Ayasofya'yı açmaktan daha kolay olacağını düşünerek bir kez daha sesleniyoruz." sözlerini sarf etti.

"Ben bir Eyüplüyüm." diyen Deniz, "Ebû Eyyûb el-Ensârî Hz. karşı sorumluluğumuz var." cümlesini vurgularken, "Bu olaya Fransız kalmayalım." dedi.

İLLA Kİ İDRİS-İ BİTLİSİ TEPESİ OLMASIN

"İllaki tepenin isminin İdris-i Bitlisi tepesi olmasına gerek yok." diyen Bülent Deniz, "O tepede yatan birçok isim var. Mesela Necip Fazıl tepesi olabilir. Baki'den tutun, Fevzi Çakmak'a kadar bir sürü isim arasından, bula bula bu ismi mi buldunuz?" dedi.

 Bülent Deniz şu ifadelerle sözlerini noktaladı:

 "Ebû Eyyûb el-Ensârî Hz. makamında, mekanında bizler misafiriz. O değil. O kurucu, O bizden çok önce orada. Biz O'nun ev sahipliğinde, bize yakışan misafirliği yapalım ve ev sahibinin; kurucu iradesine, ahlakına, erdemine uygun olanı gerçekleştirelim"

Habervakti.com