İlk İstanbul kuşatması ne zaman yapılmıştır? 1. İstanbul Kuşatması'nın nedenleri nelerdir? 1. İstanbul Kuşatması'nın sonuçları nelerdir? 

Doğu Roma İmparatoru V.Yuannis Paleologos ile Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezit arasında bir anlaşma yapılmıştı. Bu anlaşmaya göre imparatorun oğlu ve saltanat ortağı Manuel, Bursa şehrinde rehin tutuluyordu. Manuel, Osmanlılardan izin almadan şehirden dışarı çıkamıyordu.

1391 yılında Yuannis ölünce taht ve tacı başkasına kaptırmamak için, izin almadan gizlice yola çıktı. İstanbul'a varır varmaz yönetimi eline aldı. Bursa'dan izinsiz ayrılmasının nedeni; Y.Bayezit'in onu kolay salmayacağı ve ağır koşullar ileri sürerek, kendisine tam olarak bağlaması endişesiydi.

800px-Constantinople_mediaeval_map

Bir süre sonra Y.Bayezit'ten aldığı ültimatom, endişelerinde haklı olduğunu gösterdi.

Ültimatomdaki istekler gerçekten ağırdı:

  1. İstanbul dışında kalan tüm toprakların Türklere bırakılması,
  2. İstanbul'da yaşayan Türkler için bir ibadet yeri ve mahkemesi bulunan bir mahallenin kurulması,
  3. Yıllık verginin arttırılması ve Galatanın Osmanlılara askerî garnizon için bırakılması.

Bu durum karşısında şaşıran genç ve deneyimsiz imparator, Avrupa'ya yardım için gönderiği elçilere güvenerek, Osmanlıların isteklerini reddetti.
Bunu fırsat bilen Y.Bayezit İstanbul'u kuşattı.

Osmanlıların bu ilk kuşatması başarıyla sonuçlanabilirdi. Ama Rumeli'den gelen haberler pek iç açıcı değildi. Macar Kralı Sigismund, Osmanlı topraklarına saldırmak üzereydi. Bundan habersiz olan Manuel, Yıldırım'ın sıkıştırması üzerine, ağır barış koşullarını kabul etti. Bunun üzerine kuşatma, ablukaya çevrilerek, Yıldırım Edirne'ye gitti.

Böylece Osmanlıların ilk girişimi sonuçsuz kaldı.

Şehzade Osmanoğlu, provokasyonlara listeyle dur dedi: Hanedan mensubu olmayanları ifşa etti Şehzade Osmanoğlu, provokasyonlara listeyle dur dedi: Hanedan mensubu olmayanları ifşa etti