Kepçe, Vinç ve Yardım Araçları Deprem Bölgesine Giremiyor
Depremin 4. günü ve büyük bir facia ile birlikte büyük bir yardım hareketliliği var. Türkiye ilk kez böyle geniş çaplı bir afet ve aynı zamanda büyük bir yardımlaşma görüyor. Devlet millet elele... Kardeşlik, birlik ve beraberlik had safhada... Devlet bütün gücüyle sahada... STK'lar seferber... 
Bununla birlikte;
Vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekenler var.
Yardım tırları, kepçe ve vinçleri taşıyan lobetler şahsi araçlardan dolayı şehirlere giremiyor. 
Lütfen şahsi araçlar şehirlere girmesin. Bir vinç onlarca belki yüzlerce canın kurtulmasına vesile olabilir. Şahsi araçlardan dolayı gecikilen her dakika canların yanmasına sebebiyet verebilir. Gitmeyin lütfen. Hem kendi canınızı hem başkalarının canını tehlikeye atmayın. 
Bakın kepçe ve vinçleri koordine eden bir operatörün bana attığı mesaj:

"Selamünaleyküm Adnan hocam, Şuan Hatay yolundayım. Maalesef sivil binek araç çok fazla. Yardım araçlar engelleniyor.
2. Dışardan gelen ekip ve ekipman enkazın başında, kimse yönlendirmediği için ne yapacağını bilmiyor. Lütfen bir çözüm bulunmasını istiyoruz.
3. Sayın devlet yetkililerimiz, enkaza gelen makinalar boş duruyor. Operatörler abi neyapalım diye dertleniyor, biz ne diye buraya geldik müdahale edemeyeceksek diye şikayetçiler. Lütfen yardım edin. İnsanlar göçük altında biz boş yollarda ve bina başında bekliyoruz."


Yolları olabildiğince boş bırakalım. 
Sorumlu ve görevlilerin işlerini kolaylaştıralım.
Küçük pikaplarla değil tır ve kamyonlarla yardım gönderelim. Kimin gönderdiğini Allah zaten biliyor. 
Kepçe, vinç ve yardım araçlarının yolunu açalım.
Bölgedeki depremzede kardeşlerim de sabırlı olsunlar.
Köylere yardım ve vinçler pek gidemiyor ve yardım araçları...

Adil bir dağıtım için bir kısım kepçe, vinç ve yardım tırları doğrudan köylere yönelmelidir. 
Ve devlet erkanımız...
Burada size düşen en önemli vazife koordinasyondur. Özellikle muhtar ve belediye başkanları ile koordineli bir şekilde çalışılmalıdır. Köylere yardım gönderilmelidir. En azından boşta olan kepçeler köy evleri için vinç görevi görebilir. Köy evleri daha küçük olunca apartman kadar enkaz olmaz. Jcb kepçe bile iş görür.
Ve...
Yollardaki kepçe ve vinçlerin, ehliyet gösteren operatörlerin yolu açılmalı ve AFAD ile koordinasyon halinde olmaları sağlanmalıdır. 2 günde 100'den fazla kepçe, vinç gönderdik. Çoğu yollarda bekliyor. Bir kısmı enkaz başında yetkililer müdahale ettirmiyor. AFAD görevlisi yok diye. 
Vatandaş can derdinde iken bir de hırsızlık ve dolandırıcılık kol geziyor. Gerekirse hırsızlar için ciddi cezalar verilmelidir. Böyle kansızların kol gezmesi zaten adalete aykırıdır.

Bu 2-3 gün ne yapılırsa yapılsın. Burada kilit noktaların vinç, kepçe ve AFAD görevlileri olduğu unutulmamalıdır. AFAD gönüllülerinin yetişme imkanı ve ihtimali yok. O halde bir AFAD gönüllüsü vatandaşları koordine etmelidir. Bir AFAD görevlisi 30 vatandaşa yön verebilir. Yoksa sadece AFAD beklense gerçekten can kaybı daha fazla olur. Evet elinden geleni yapıyorlar ama yıkım büyük, sayı yetersiz.
Ve siz ey varlık sahipleri!
Gördünüz ki koca rezidanslar 90 saniyede yok oldu. Bu sizin de imtihanınız...
Size bu varlığı veren Allah'a ve vesile olan vatandaşa borcunuzu ödeme günüdür. Bu devlet elbette vatandaşını ihmal etmez. Amma erken amma geç. Siz işin neresindesiniz bu önemli...
Haydi bakalım. Elinizden geleni yapınız...

Ve ey siyasiler... Bu süreçte siyaset yapanı da bu millet unutmayacaktır. Menfaat değil, birlik beraberlik zamandır. Faydası olmayanlar sussun da acıları derinleştirmesin.
...
Türkiye seferber. Devletimizin yanındayız. Devletimiz sahada... İhtiyacımız olan koordinasyon. 
Gün bu gündür. 
Allah bu umumi afeti umumi bir inkişafa vesile eylesin ve inşallah eyleyecek. Büyük bedeller büyük doğumlara vesiledir. Nasip eyle Ya Rabb!
Adnan Kalkan
Adana